Hlavní obsah

Severní Korea odmítá jednat, slíbila USA tisícinásobnou odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Manila
Aktualizováno

Severní Korea se v pondělí ohradila vůči dalším sankcím, které na ni uvalila Rada bezpečnosti OSN kvůli pokračujícímu zbrojnímu programu. Státní agentura KCNA zopakovala, že KLDR neodstoupí od svého jaderného programu a nebude jednat, dokud ji budou ohrožovat USA. Naprázdno vyšla i schůzka ministrů zahraničí obou Korejí, po níž severokorejský ministr Ri Jong-ho prohlásil, že jihokorejská nabídka k rozhovorům „není upřímná“.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Nové a dosud nejtvrdší sankce, které odhlasovaly i Rusko a Čína a na jejichž základě může země přijít až o třetinu ročních příjmů z exportu, podle režimu v Pchjongjangu představují „agresivní narušení suverenity“ země. Státní agentura uvedla, že Severní Korea má právo na odvetnou „spravedlivou akci“. Odveta prý bude „tisícinásobná”.

Vláda v prohlášení dodala, že Severní Korea nepřistoupí na jednání o svém jaderném programu, dokud se k ní Spojené státy budou chovat nepřátelsky. Pohrozila, že by mohla zaútočit: „Není větší chyba, než když si Spojené státy myslí, že je jejich území za oceánem v bezpečí.“

Jižní Korea prý není upřímná

Pchjongjang nepřistoupí ani na jednání s Jižní Koreou, vyplynulo po nedělní schůzce ministrů zahraničí obou Korejí na okraji summitu ASEAN na Filipínách. Jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha potvrdila nabídku nové vlády v Soulu k rozhovorům, kterou však její severokorejský protějšek Ri odmítl a návrh označil za neupřímný.

Jihokorejský prezident Mun Če-in se zároveň dohodl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v telefonickém rozhovoru na tom, že budou pokračovat ve vyvíjení maximálního tlaku na Severní Koreu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám