Hlavní obsah

Ženy v Ankaře demonstrovaly za právo oblékat se, jak chtějí

Několik stovek žen v sobotu v Ankaře demonstrovalo za právo nosit na sobě, co chtějí. Reagovaly tak na několik útoků na ženy z posledních týdnů za jejich údajně nevhodné oblečení. Pochod prošel tureckým hlavním městem pod dohledem tureckých bezpečnostních složek, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Chceme nosit kraťasy, vzkazují turecké dívky a ženy. V poslední době bývají napadány samozvanými strážci morálky.

Článek

„Jsme tady pro naši budoucnost, pro naše děti. Od teď nás budete vídat v ulicích stále víc,” řekla jedna z demonstrantek. Ženy všech generací, některé se zahalenými vlasy, jiné v tílku, nesly hesla „Nepleťte se mi do mého oblečení”.

Foto: Profimedia.cz

Chceme nosit kraťasy, vzkazují turecké dívky a ženy. V poslední době bývají napadány samozvanými strážci morálky.

Podobný protest se konal minulý týden v Istanbulu a Izmiru. Jeho podnětem byl incident v istanbulském parku, z něhož tamní ochranka vypověděla ženu kvůli tomu, že je „nevhodně oblečená”.

Napadena kvůli kraťasům

V posledních měsících se podle organizátorek dnešního protestu množí útoky proti ženám kvůli jejich oblečení na veřejnosti. Například v červnu v Istanbulu byl zaznamenán případ, kdy muž v autobuse napadl nejprve slovně a pak i fyzicky dvaadvacetiletou ženu proto, že měla na sobě v době postního měsíce ramadánu kraťasy. Útoku přihlížel řidič autobusu.

Foto: Profimedia.cz

Ženy na demonstraci

Turecká společnost zůstává v tomto ohledu rozdělená. Obhájci práv žen viní vládu z vytváření konzervativního islamistického prostředí. AFP v této souvislosti připomněla, že například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan loni prohlásil, že žena bez dětí je „neúplná” žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám