Hlavní obsah

Krejčíř se znovu pokusil prchnout z vězení, zřejmě za pomoci dozorců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř, který si v Jihoafrické republice odpykává trest 35 let vězení za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, zosnoval další pokus o útěk. Namočeny v něm byly patrně i bezpečnostní složky. Dozorci totiž v Krejčířově cele našli policejní vybavení. Jihoafričané proto na nic nečekali a nepoddajného českého mafiána přesunuli do nejstřeženější věznice, napsal server Times Live.

Radovan Krejčíř před soudem v JAR. Archivní snímek

Článek

O pokus o útěk se měl Krejčíř pokusit už minulý měsíc, jihoafrická média o něm ale informovala až ve čtvrtek.

Čech, který v roce 2005 uprchl z rodné země před policejním vyšetřováním, je tak nyní vězněn v žaláři eBongweni C-Max ve městě Kokstad. Už stihl podat stížnost k soudu kvůli údajně nelidským podmínkám, kterým je v novém zařízení vystaven.

Politický motiv, tvrdí Krejčíř

Krejčíř tvrdí, že byl do Kokstadu přesunut z politických důvodů. „Nejsem násilník, nejsem agresivní a je to prostě jenom zneužití moci,” cituje Times Live z Krejčířova prohlášení.

Jihoafrická justice ale trvá na tom, že se Čech pokusil o útěk. V jeho cele se našlo policejní vybavení včetně oděvu. Krejčíř prý navíc uplatil dozorce.

Krejčíř, který v JAR čelí obvinění i v šesti dalších kauzách, byl už pravomocně odsouzen také v Česku v nepřítomnosti na 10,5 roku – za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5 dostal.

V případu tunelování Čepra jej soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Chtěl do Česka

Vydání do Česka se Radovan Krejčíř zuby nehty bránil, loni v říjnu ale jihoafrická média informovala, že v dopise adresovaném jihoafrickému Národnímu vyšetřovacímu úřadu za úplné doznání žádal vydání do České republiky. [celá zpráva]

V Jihoafrické republice žije Krejčíř od roku 2007, za mřížemi je od roku 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám