Hlavní obsah

Brazilský parlament má obžalobu na prezidenta, může ho odvolat

– Brasília

Brazilský nejvyšší soud odeslal ve středu dolní komoře parlamentu obžalobu proti prezidentovi Michelu Temerovi. S odkazem na dobře informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters. Temer obvinění z korupce popírá, poslanci ho ale nyní mohou dočasně odvolat.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský prezident Michel Temer

Článek

Obžalobu prezidenta z "pasivní korupce" doručil nejvyššímu soudu generální prokurátor Rodrigo Janot. Dokument předtím prověřil soudce Edson Fachin, jenž rozhodl, že ho pošle přímo zákonodárcům, čímž nevyhověl žádosti prezidentových právníků. Spis dostal předseda dolní komory Kongresu Rodrigo Maia, který je Temerovým spojencem.

Podle agentury AP jde o první případ, kdy úřadující hlava státu největší latinskoamerické země čelí obvinění z trestného činu. Temer již v úterý obvinění označil za fikci a za útok na svou osobu a na celou Brazílii. Funkce se prý dobrovolně nevzdá a zemi povede dál.

O prezidentově osudu nyní rozhodnou poslanci a nejvyšší soud. Pokud dolní komora dvoutřetinovou většinou obžalobu schválí, bude Temer dočasně odvolán a ve lhůtě 180 dnů se bude kauzou zabývat nejvyšší soud. Ten pak může hlavě státu vyměřit až 12letý trest vězení.

Poslanci Temerovy koalice jsou podle AP přesvědčeni, že mají potřebný počet hlasů, aby celý proces zablokovali.

Podle aktuálního obvinění přijal Temer přímo či přes prostředníky v období mezi letošním březnem a dubnem úplatek půl miliónu brazilských realů (3,5 miliónu Kč). Dostal ho prý od brazilského podnikatele Joesleyho Batisty, šéfa velkého masokombinátu JBS. Batista čelí vyšetřování kvůli korupci v kauze kolem zkaženého masa.

Reklama

Výběr článků

Načítám