Hlavní obsah

Severní Korea odpálila protilodní střely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Severní Korea ve čtvrtek podle jihokorejské armády vypálila nad moře několik protilodních střel s plochou dráhou letu, zřejmě vylepšené verze KN-01. Informovala o tom agentura Reuters. KLDR raketové testy podniká k nelibosti sousedů a velmocí a navzdory sankcím OSN pravidelně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea odpálila další střelyVideo: Reuters

 
Článek

Jihokorejská armáda uvedla, že střely byly odpáleny ze severokorejského přístavního města Wonsan a že od místa startu uletěly zhruba 200 kilometrů. Počet vypuštěných raket Soul neupřesnil. Dosavadní protilodní střely KN-01 měly dolet maximálně 160 km. Zřejmě jde o nový typ, který byl v dubnu ukázán na přehlídce.

Podle mluvčího jihokorejské armády bylo cílem odpalů ukázat rozšiřující se škálu střel, kterými Pchjongjang disponuje, a také schopnosti přesného zásahu lodí. Vypáleny byl krátce po ukončení americko-jihokorejského cvičení, kterého se v oblasti účastnily dvě americké letadlové lodě.

Jde o čtvrtý test raket během několika týdnů.

Japonsko nezaznamenalo žádné rakety mířící k jeho břehům nebo dopadnuvší do jeho vod.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po úspěšném testu rakety Hwasong-12 s raketovými experty Ri Pchjong-čcholem (druhý zleva), Kim Čong-sikem (uprostřed)a Čang Čchang-haem (druhý zprava).

Pchjongjang dlouhodobě čelí tlaku nejen západních zemí, ale také svých tradičních spojenců, jako jsou Čína a Rusko, aby se raketových zkoušek vyvaroval. KLDR nicméně trvá na tom, že raketové testy a také světem kritizovaný program vývoje jaderných zbraní jsou právem na obranu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám