Hlavní obsah

Americký torpédoborec proplul kolem ostrova, který Čína uměle rozšířila

Washington

Americký torpédoborec proplul v Jihočínském moři v blízkosti ostrova, který si nárokuje Čína. S odvoláním na nejmenovaného amerického činitele o tom v noci na čtvrtek informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Americký torpédoborec USS Arleigh Burke (DDG 51)

Článek

Námořnictvo USA pravidelně v rámci práva svobodné plavby podniká takovéto operace, tato však byla první od inaugurace amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zmíněný činitel řekl, že torpédoborec USS Dewey třídy Arleigh Burke proplul pásmem 12 námořních mil kolem útesu Mischief. Ten patří do řetězce Spratlyho ostrovů, jež si zčásti vedle Číny nárokují i Tchaj-wan, Filipíny, Vietnam a Brunej.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Čína na útesu zbudovala umělý ostrov s vojenskou základnou, která má k dispozici přístav a přistávací dráhu. Peking si klade nároky na další sporná území v Jihočínském moři a tvrdí, že mu historicky náleží 90 procent jeho rozlohy.

Spojené státy se obávají, že čínské nároky ohrožují právo na vlnou plavbu a že chce Čína rozšířit svůj vliv. Okolo ostrovů proto prolétávají i americká průzkumná, špionážní a bombardovací letadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám