Hlavní obsah

V Jižní Koreji začal soud s bývalou prezidentkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

V Jižní Koreji začal v úterý proces s bývalou prezidentkou Pak Kun-hje, která čelí obvinění z korupce a zneužití moci. K soudu dorazila s policejní eskortou a v poutech. Veškerá obvinění popřela. Soudí ji i s její spoluobviněnou přítelkyní Čche son-sil, uvedla agentura Reuters.

Foto: Kim Hong-ji, ČTK/AP

Bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje přivádějí k soudu.

Článek

Prokuratura před soudem v metropoli Soulu exprezidentku obvinila, že zneužívala své pravomoci a přiměla firmy k poskytnutí úplatků ve výši 7,4 miliardy wonů (1,7 miliardy korun). Prokurátor rovněž exprezidentku obvinil, že svou přítelkyni Čche Son-sil nechala zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Úplatky proudily do nadací Mir a K-sport vedených Čche Son-sil.

U soudu byla přítomna i Čche Son-sil. Soudce Kim Se-jun uvedl, že se rozhodl případy obou žen spojit, a slíbil spravedlivý verdikt v souladu se zákony země. Obhájci exprezidentky požadovali, aby byly případy řešeny odděleně.

Obvinění popírá

„Obviněná Pak Kun-hje se spikla se svou přítelkyní Čche Son-sil... zneužívala moc a nutila firmy k dávání úplatků, z nichž měla osobní prospěch,” řekl prokurátor I Won-sok.

„Obviněná popírá i ta nejzákladnější fakta, ale obvinění jsou plně podpořena důkazními materiály a svědeckými výpověďmi,” dodal.

Bývalá prezidentka veškerá obvinění odmítla. „Nebyl důvod, aby prezidentka Pak nutila firmy darovat peníze, které sama nemohla použít,” uvedl obhájce exprezidentky Ju Jong-Ha. „Ze zřízení zmíněných dvou nadací nemohla mít Pak Kun-hje žádný prospěch, protože peníze z těchto nadací nemohl žádný jednotlivec volně čerpat,” pokračoval a dodal, že žalobě chybějí důkazy a staví na novinových článcích.

Jen od šéfa Samsungu I Če-jonga přijala exprezidentka údajně úplatky ve výši 20,4 miliardy wonů. Potřeboval vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C a Cheil Industries, které odmítali minoritní akcionáři. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. I Če-jong již dříve popřel, že by dával Pak Kun-hje peníze výměnou za výhody pro Samsung.

Vše na sebe bere komplic 

Vinu na sebe podle listu Kore Times vzala  Čhce Son-sil. „Jsem hříšnice. Nevěřím, že byla Pak zapletena do jakýchkoliv kriminálních činů, úplatkářství nebo jiných. Myslím si, že prokuratura to tlačí příliš daleko. Přála bych si, aby ji soud očistil od podezření, že se dopustila podezřelých činů,” řekla. Pak Kun-hje neměla nikdy rodinu. Když byli zavražděni oba její rodiče, stal se jejím mentorem otec Čhce Son-sil.

Čche obvinila bývalého poradce Pak Wona-oa, že zařídil, aby Samsung zaplatil koně pro její dceru, která se účastnila jezdeckých soutěží, a poskytl jí podporu.

Exprezidentce hrozí doživotí

Pokud bude Pak Kun-hje shledána vinnou z přijímání úplatků od vedoucích představitelů firem a prozrazení tajných dokumentů, hrozí jí doživotní vězení, uvedla agentura AP. Podle AP se očekává, že proces potrvá několik měsíců. Další stání se uskuteční ve čtvrtek.

Pak Kun-hje parlament v prosinci dočasně odvolal z funkce prezidentky a počátkem března jihokorejský ústavní soud političku definitivně zbavil moci. Bývalou hlavu státu už nechrání imunita, takže může být trestně stíhána.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám