Hlavní obsah

Nic vážnějšího jsem nezažil, říká velitel americké armády ke korejské krizi

Washington

Hrozby KLDR je třeba brát jako reálné a je třeba s tím něco udělat, varoval americký armádní velitel pro oblast Pacifiku Harry B. Harris, který vystoupil před senátní komisi pro ozbrojené složky. Severokorejský režim pohrozil, že je odhodlán proti Spojeným státům a jejich spojencům použít jaderné zbraně. Harris uvedl, že současné napětí na Korejském poloostrově je nejvážnější krizí, jakou zažil.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Velitel americké armády v Pacifiku Harry B. Harris

Článek

„Krize na Korejském poloostrově je nejhorší, jakou jsem kdy viděl. Ve zpravodajské komunitě se objevují pochybnosti, zda Kim Čong-un (jaderné zbraně) má. Já ale musím předpokládat, že je má a hrozba je reálná,“ citovala televize Fox News Harrise, který je v armádě od roku 1978.

Severní Korea podle něj usilovně pracuje na tom, aby získala možnost ostřelovat Spojené státy, Austrálii a Jižní Koreu. „Kim Čong-un dosahuje pokroku a všechny národy by to měly brát vážně, protože jeho rakety míří všemi směry,“ varoval velitel americké armády pro oblast Pacifiku.

Podle něj je třeba s tím něco dělat. Pokud se tak nestane, mohou se vojenské možnosti KLDR skutečně přiblížit tomu, o čem její představitelé mluví.

Srovnávat současnou situaci s Karibskou krizí z roku 1962, kdy byl svět kvůli sovětským raketám středního doletu na Kubě na pokraji jaderné války, Harris nechtěl. Varoval však, že pokud bude mít Severní Korea k dispozici balistické střely s jadernými hlavicemi, nebude je váhat použít vůči komukoliv.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při přehlídce severokorejské armády

Velitel americké armády pro pacifickou oblast nicméně vyjádřil naději, že se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a ministrovi obrany Jamesi Mattisovi ve spolupráci s Číňany, kteří jsou jedinými severokorejskými spojenci, podaří najít diplomatické řešení krize.

„Naším cílem je, aby byl Kim Čong-un opět při smyslech, a ne aby byl na kolenou. Pokud to ale bude třeba, máme síly připravené bojovat ještě dnes,“ řekl Harris závěrem.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Diplomatické řešení je zatím v nedohlednu. Vysoký představitel režimu Kim Čong-una, který byl zmocněn hovořit za Severní Koreu, ve čtvrtek varoval, že KLDR s jadernými testy a zkouškami balistických střel nikdy nepřestane. Právě tyto aktivity přitom napětí na Korejském poloostrově vyvolaly. [celá zpráva]

Balistické střely, které by mohly být brzy schopné nést jaderné hlavice, totiž znepokojují Spojené státy i jejich spojence. Jižní Korea je navíc přímo ohrožena dělostřelectvem, které je rozmístěno podél hranice. Donald Trump v této souvislosti varoval, že hrozí „velká, velká válka“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám