Hlavní obsah

Ztraceni v Nepálu: Mladík vydržel 47 dní, přítelkyně zemřela těsně před záchranou

Novinky, jky

Jednadvacetiletý muž z Tchaj-wanu má za sebou pořádně krušné dny a může být rád, že je vůbec naživu. Liang Šeng Jüe se ztratil se svou přítelkyní v nepálských horách a našli je až nyní ve středu po 47 dnech. Pomoc pro jeho přítelkyni však dorazila pozdě, tři dny před záchranou zemřela.

Foto: Profimedia.cz

Mladý Tchajwanec je nyní pod dozorem lékařů.

Článek

Zástupce Asijské trekové agentury Madhav Basnet uvedl, že mladík byl nalezen na skalní římse pod vodopádem a musel být do nemocnice v hlavním městě Káthmándú dopraven helikoptérou. Do metropole pak převezli i tělo jeho zesnulé 19leté přítelkyně Liou Čchen Čchun.

Dvojice spolu od března byla na dlouhé výpravě Ganéš Himal, která není na rozdíl od některých jiných treků moc přelidněná. Jenže na cestě je překvapila vánice a oni se ztratili. Podle Basneta šli podél řeky a doufali, že dojdou do vesnice. Místo toho se však zřítili přes vodopád.

Přistáli na skalní římse v nadmořské výšce asi 2 600 metrů, ze které se nemohli vyšplhat nahoru ani se vrátit dolů. Basnet uvedl, že se sice po několika dnech počasí vylepšilo, ale teploty byly nestálé. A vzhledem k tomu, že dvojice s sebou neměla žádné průvodce ani nosiče, zůstali v nesnázích odkázáni sami na sebe.

Našli ho až při obnoveném pátrání

„Pár si nesl své jídlo, stany i spacáky. První dva týdny vydrželi s jídlem, které měli ve svých batozích. Poté už ale konzumovali pouze sůl a vodu. Záchranáři prozkoumávali oblast dva týdny, ale poté pátrání přerušili. Obnovili je 20. dubna a nakonec opravdu spatřili stan na římse, na kterou se jim podařilo sešplhat,” dodal Basnet.

Záchranáři na místě našli živého muže, který s nimi byl schopný mluvit, a tělo mrtvé ženy. O pomoc si museli zavolat helikoptéru. Muž byl prý v relativně dobrém psychickém stavu, ale byl vyčerpaný - podle lékaře byl podvyživený, přišel o 30 kilogramů tělesné hmotnosti. Nohu měl prý pokrytou červy a hlavu plnou vší, ale jinak byl v relativně slušném stavu vzhledem k tomu, co během těch 47 dnů musel prožít. Poslední tři dny na skále trávil vedle těla své mrtvé přítelkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám