Hlavní obsah

Severokorejci odpálili další balistickou střelu

Pchjongjang

Severní Korea v noci na středu středoevropského času testovala další balistickou raketu. Stalo se tak před čtvrtečním setkání čínského a amerického prezidenta a v době, kdy je situace na korejském poloostrově mimořádně vyostřená.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský diktátor Kim Čong-un

Článek

O testu rakety podle agentury Reuters informovala jihokorejská armáda s tím, že střela byla odpálena z východního pobřeží KLDR, uletěla asi 60 kilometrů a spadla do moře.

Americký čtyřhvězdičkový generál Jack Keane, který se měl stát ministrem obrany v Trumpově administrativě, přitom tento týden varoval, že pokud se situace neuklidní, nezbyde nejspíš Spojeným státům nic jiného, než na Severní Koreu zaútočit. [celá zpráva]

Nový severokorejský zbrojní test se uskutečnil krátce před vrcholnou schůzkou amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, kteří spolu mají jednat ve čtvrtek a v pátek na Floridě.

Očekává se, že vůdci budou hovořit mimo jiné o zvýšení tlaku na KLDR s cílem přimět severokorejský diktátorský režim, aby ukončil své jaderné a raketové zkoušky.

Americká armáda uvedla, že podle předběžného hodnocení zkoušky šlo o balistickou raketu středního doletu KN-15, kterou KLDR testovala již v únoru.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila. Podle satelitních záběrů je pravděpodobné, že Pchjongjang nyní chystá nový jaderný test.

Reklama

Výběr článků

Načítám