Hlavní obsah

Jsem syn zavražděného Kima, říká mladík na videu

Cheollima Civil Defense, prezentující se jako organizace pomáhající lidem na útěku před severokorejským režimem, ve středu zveřejnila video s mladíkem, který se představuje jako Kim Han-sol, syn zavražděného bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama. Mladý muž na videu říká, že je na bezpečném místě i se svou matkou a sestrou.

Mladík ve videu tvrdí, že je synem zavražděného Kim Čong-namaVideo: Novinky/AP

 
Článek

Organizace, která video zveřejnila, uvedla, že rodinu po Kimově vraždě pomohly ukrýt vlády Nizozemska, Číny, Spojených států a další, nejmenované země. Organizace v prohlášení vyzdvihla pomoc nizozemského velvyslance v Koreji Lodyho Embrechtse.

Mladík na videu se představuje jako jednadvacetiletý Kimův syn a ukazuje svůj severokorejský pas. Je patrné, že jde o služební pas, který Severní Korea vydává vládním zástupcům, upozornila agentura Reuters.

„V současnosti jsem se svou matkou a sestrou. Doufáme, že se to brzy zlepší,“ říká mladík na kameru.

Reuters k tomu podotkla, že není zcela jisté, zda je muž skutečně Kim Han-sol. Mladík je však velmi podobný Kimovi, který se naposledy objevil před čtyřmi lety v televizním rozhovoru s někdejší finskou ministryní obrany Elisabeth Rehnovou.

Lidé nesmí vycestovat

Kim je vnukem předešlého severokorejského vůdce Kim Čong-ila a synem Kim Čong-nama — nevlastního bratra nynějšího vládce KLDR — z druhého manželství. Rodina žila pod ochranou Pekingu v čínské správní oblasti Macao.

Kim Čong-nam byl v únoru otráven na mezinárodním letišti v Malajsii a malajsijské úřady stále nemají vzorky DNA příbuzných, aby mohly oficiálně ověřit totožnost zesnulého.

Severní Korea požaduje okamžité vydání těla a odmítá nařčení vznesené Jižní Koreou, že stála za Kimovou smrtí. Dokonce popírá, že Kim byl otráven bojovým plynem VX, jak ukázaly rozbory.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Vražda způsobila diplomatickou rozepři mezi Malajsií a KLDR, která vyústila v zákaz občanů obou zemí vycestovat z hostitelského státu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám