Hlavní obsah

Podle pitvy Kim Čong-nama zabil během 20 minut silný neurotoxin

– Kuala Lumpur

Bratr severokorejského prezidenta Kim Čong-nam zemřel během 20 minut od chvíle, co byl 13. února na letišti v Kuala Lumpuru otráven. Paralyzoval ho silný neurotoxin, jak vyplývá z výsledků pitvy, které v neděli zveřejnil malajsijský ministr zdravotnictví. Krátce před tím oznámily malajsijské úřady, že letiště v Kuala Lumpuru je zcela bezpečné, bez jakýchkoli stop po jedu.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Zavražděný Kim Čong-nam, bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una

Článek

Malajsie už v pátek informovala o tom, že Kim Čong-nama zabil nervový plyn VX [celá zpráva]. Smrt muže, který byl stejně jako nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un synem bývalého severokorejského prezidenta Kim Čong-ila, přitom jako by vypadla ze stránek špionážního románu.

Smrtící látku 45letému Kim Čong-namovi do obličeje nastříkaly dvě ženy, které nyní tvrdí, že byly přesvědčené, že se jedná jen o žert natáčený skrytou kamerou pro televizní zábavný pořad.

VX je extrémně smrtící látka bez barvy a zápachu, která podle OSN patří mezi zbraně hromadného ničení. Nebezpečná je pro dýchací orgány a v práškové podobě poškozuje kůži. Způsobuje křeče a smrt udušením. Na zabití stačí deset miligramů látky v práškové podobě; to podle expertů odpovídá pár zrnkům soli.

Látka je považována za ještě nebezpečnější než nervový plyn sarin, který byl použit například v tokijském metru při útocích v roce 1995. Zatímco sarin se odpaří, v případě VX může trvat dny i týdny, než vyprchá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám