Hlavní obsah

Burundi terorizuje hnutí mladých, odpůrce ubíjí a vyřezává jim oči

– Bujumbura
Novinky,

Obyvatele Burundi terorizuje křídlo mladých vládnoucí Národní rady pro obranu demokracie - Sil pro obranu a demokracii (CNDD-FDD) pro obranu. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) shromáždila svědectví o brutalitě křídla Imbonerakure (Ti kdož vidí daleko v jazyce Kirundi). Své odpůrce bijí, krutě mučí a vraždí. Daří se jim unikat před spravedlností, protože je kryje policie a strana.

Foto: Profimedia.cz

Členové Imbonerakure

Článek

„Burunďané žijí ve strachu z příštího útoku, bojí se nahlas odsoudit vraždy, mučení a útoky,“ řekla řiditelka HWR pro centrální Afriku Ida Sawyerová, když ve čtvrtek zveřejnila zprávu o činech Imbonerakure. „Vrazi a mučitelé tak mohou svobodně používat násilí, “ dodala.

V posledních měsících mučili a zavraždili členové Imbonerakure řadu lidí v zemi. Před půlnocí vloni 19. listopadu se skupina asi deseti mladých mužů vracela domů, když se dodívala na přenos fotbalového zápasů. Asi dvanáct členů Imbonerakure, ozbrojených holemi, je napadlo, protože byli venku po sedmé večer, což je doba neoficiálního zákazu vycházení.

„Když jsme leželi na břichu, začali křičet: 'Zbijeme vás, vy psi, zločinci,“ řekl jeden z napadených. „Pak nás deset minut bili. Neorganizovaně. Po deseti minutách jsme slyšeli jejich vedoucího, jak říká: 'Zbijte ty kriminálníky'. Když jsme uslyšeli jeho hlas, věděli jsme, že to bude peklo. Byl známý tím, že ubližoval lidem ve vesnici. Rozhodli jsme se utéci a každý běžel jinam,“ pokračoval v popisu událostí.

Nezvládl utéci, ubili ho

Patnáctiletému Faustonovi Niyomsabovi se ale utéct nepodařilo. Byl nalezen jen napůl při vědomí pohozený před svým domem. I když ho odvezli na místní kliniku a pak do nemocnice v Bujumbuře, druhý den ráno zemřel. „Byl pokryt krví. Snažil se něco říct, ale nemohl. Měl běžná zranění na zádech, ale předpokládám, že zemřel kvůli tomu, jak ho mlátili tyčemi do hlavy. Neměl otevřené rány, ale byl opuchlý,“ uvedl svědek pro HRW.

Policie zatkla devět mužů včetně místního vůdce Imbonerakure, ale ten byl propuštěn bez obvinění. Když proti tomu obyvatelé protestovali, policie střílela do vzduchu a zranila dva lidi. Čtyři příslušníci organizace mládeže jsou ale dál ve vazbě.

Organizace na ochranu lidských práv ve zprávě upozornila, že mnohdy požívají příslušníci hnutí ochrany ze strany policie i místních úředníků a dokonce jsou v jejich vozech dopravováni na místa, kde řádí.

Vyřezávání očí 

To ukazuje další případ z 29. října, kdy došlo ke krádeži v odlehlé vesnici na severu země. Místní úředník požádal členy Imbonerakure, aby stíhali pachatele. Ti zadrželi asi 25letého muže a bili ho klacky. Podařilo se mu utéci a skryl se u jednoho člověka v domě. K tomu ale přišlo padesát příslušníků skupiny s policisty. Odvedli jak podezřelého, tak muže, který ho ukryl.

Tím ale vše neskončilo. Vrátili se do domu a za půl hodiny odvedli dalšího muže, který byl členem opoziční strany FNL. Viděl, že oba dříve zadržení byli zbiti: „Pokračovali dál v bití a jeden Imborakure vyzval, aby další vzal dýku a vyřízl mu oko.“

Komentoval to slovy, že pak uvidí taky tak daleko. Když mu vyřízli oko, místní úředník i Imbonerakure mu dupali po břiše, dokud nezemřel. „Celou noc jsme měli jeho tělo ve stejné cele,“ dodal. „Měl zranění po celém těle, ale vypadalo to, jako když mu maso a kus kosti odřízli,“ uvedl svědek.

Zátarasy kvůli okrádání

Podle dalších svědků stavějí na silnicích zátarasy a zadržují a bijí procházející, požadují od nich peníze za možnost projít, nebo je okrádají, uvádí HRW.

Organizace požádala vládnoucí stranu o vyjádření. Její mluvčí Nancy Ninette Mutoniová obvinění písemně odmítla s tím, že Imbonerakure podnikají politické akce „s klidem a vyrovnaností“. Doplnila, že vládnoucí strana je proti mučení a že nedostala žádné stížnosti ze strany obyvatel. Zpráva HRW ji údajně pobouřila a dodala, že se mladí podílejí na práci smíšených výborů, kde jsou místní obyvatelé, zástupci úřadů a příslušníci bezpečnostních sil.

Násilí v zemi 

Poslední vlna násilí v zemi propukla v dubnu loňského roku, když opozice protestovala, že se stávající prezident Pierre Nkurunziza snažil potřetí kandidovat v rozporu s ústavou na post hlavy státu. V červenci 2015 ve sporných volbách zvítězil, opozice jeho setrvání ve funkci považuje za protiústavní. Od té doby zemi zmítají nepokoje. Násilí si zatím vyžádalo přes 500 obětí, více než 325 tisíc lidí uteklo.

OSN požádala o vyšetření zločinů proti lidskosti, protože některé znásilněné ženy poznaly v pachatelích příslušníky Imbonerakure. UNHCR přijala loni v září rezoluci o ustavení komise k vyšetřování porušování lidských práv v Burundi od roku 2015. Burundští představitelé s ní ale odmítli spolupracovat.

Násilí používají také opoziční skupiny a to nejen proti Imbonerakure, ale také útočí na členy vládnoucí strany a na policisty. Například vloni 28. listopadu ozbrojení útočníci postřelili poradce prezidenta pro komunikaci Willyho Nyamitweho a 31. prosince zastřelili ministra pro životní prostředí Emmanuela Niyonkuru.

Pokračování občanské války

Imbonerakure, ve kterých jsou i bývalí partyzáni a bojovníci z občanské války, se podílejí na porušování lidských práv minimálně od roku 2009.

Současný konflikt je pokračování války z let 1993 až 2005, kterou odstartovala vražda prvního demokraticky zvoleného hutského prezidenta v zemi radikály z kmene Tutsiů. Jednalo se o součást nadnárodního konfliktu mezi Hutuy a Tutsii, který vedl ke genocidě v Rwandě. Současný prezident je Hutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám