Hlavní obsah

Nigerijská armáda omylem místo islamistů zabila 100 uprchlíků

– Maiduguri

Nigerijská armáda v úterý omylem místo pozic radikálních islamistů z hnutí Boko Haram bombardovala uprchlický tábor. Při útoku zahynulo více než 100 uprchlíků, zraněni byli i humanitární pracovníci. S odvoláním na nigerijské úřady o tom informovala agentura AP, podle níž jde patrně o první případ, kdy armáda přiznala takovou chybu.

Foto: Reuters

Nigerijští vojáci

Článek

Nigerijská stíhačka při zásahu proti extremistům z Boko Haram náhodně zasáhla uprchlický tábor na severovýchodě země poblíž hranic s Kamerunem. Incident potvrdil armádní velitel a vládní činitel státu Borno. Generál, který je velitelem protipovstaleckých operací v severovýchodní Nigérii, řekl, že úřady tragédii vyšetří.

Zabity byly nejspíš i tři studentky z města Chibok, které se nedávno podařilo osvobodit ze zajetí Boko Haram. Mezi zraněnými jsou dva vojáci a Nigerijci pracující pro humanitární organizace Lékaři bez hranic a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Islamistická skupina Boko Haram terorizuje severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států; v této oblasti chce vytvořit náboženský stát založený na islámském právu šaría.
V posledních sedmi letech si násilí páchané Boko Haram v Nigérii vyžádalo více než 20 000 obětí a asi 2,6 miliónu osob bylo nuceno opustit své domovy. Zhruba pět miliónů lidí hladoví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám