Hlavní obsah

Japonsko odvolalo velvyslance z Jižní Koreje, spor kvůli ženám útěchy zase ožil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Soul

Japonsko v pátek dočasně odvolalo svého velvyslance v Jižní Koreji. Tokiu se nelíbí instalace sochy před jeho konzulátem v Pusanu. Připomíná korejské ženy, které během druhé světové války sloužily japonské armádě jako sexuální otrokyně. Japonsko uvedlo, že instalace sochy představuje porušení dohody, kterou se Soulem má.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odhalení sochy před japonskou ambasádou v jihokorejském PusanuVideo: Reuters

 
Článek

Metr a půl vysoká bronzová socha byla před japonský konzulát umístěna koncem roku. Znázorňuje bosonohou mladou ženu sedící na židli. Vedle ní stojí ještě jedna, uprázdněná židle. Japonský státní tajemník Josihide Suga to označil za „extrémně politováníhodný“ krok.

Foto: Kim Sun-ho/Yonhap, Reuters

Socha a protestní shromáždění před japonským konzulátem v jihokorejském Pusanu

Japonsko za druhé světové války využívalo okolo 200 tisíc žen z Koreje, Číny, Filipín, Tchaj-wanu a Indonésie jako tzv. ženy útěchy pro své vojáky. Tokio oběti neodškodnilo a omluvu z počátku 90. let nepovažují oběti za dostatečnou.

Japonsko a Jižní Korea se předloni usnesly, že záležitost „žen útěchy“ bude „konečně a nezvratně vyřešena“, až budou naplněny všechny podmínky dohody včetně japonské omluvy a zřízení fondu na pomoc obětem.

Těch ale zůstává naživu každým rokem méně a méně, v Jižní Koreji jich žije už jen 46.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám