Hlavní obsah

Prezident Maduro je podle soudu Venezuelan, jiné občanství nemá

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je Venezuelan narozený v Caracasu. Verdiktem to podle agentury Reuters oznámil venezuelský nejvyšší soud, který tak reagoval na dlouholeté spekulace, že Maduro se narodil v matčině rodné Kolumbii. Kritici socialistické hlavy státu chtěli obvinění v případě prokázání využít k Madurově sesazení.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

"Nezvratný důkaz dokládá s absolutní jistotou, že výše zmíněná venezuelská hlava státu se narodila v Caracasu," uvedl nejvyšší soud ve verdiktu. Soud rovněž ujistil, že Maduro nemá žádné jiné občanství. Jaké důkazy soud zkoumal ale verdikt nezmiňuje. Rovněž prezident na četné výzvy opozice svůj rodný list nepředložil.

V pátek venezuelská opozice uspořádala 12hodinovou generální stávku, s jejíž pomocí chtěla dosáhnout Madurova pádu. Protest však nedosáhl masové podpory, podle BBC stávku ignorovaly především chudší oblasti. Maduro navíc varoval, že podniky, které se do stávky zapojí, mohou být převzaty do revoluční správy.

Prezident podle opozice porušuje ústavu i demokratické principy a je zodpovědný za současnou politickou a ekonomickou krizi v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám