Hlavní obsah

Poškodil naši pověst. Českému misionáři v Súdánu hrozí trest smrti

– Chartúm

V Súdánu v pondělí pokračoval soud s českým misionářem Petrem Jaškem obviněným z protistátní činnosti a špionáže. Podle listu Sudan Tribune mu hrozí trest smrti. Žalobce u pondělního stání vytkl, že Jašek psal o dění v zemi zprávy, které poškodily pověst Súdánu ve světě. Česká diplomacie upozorňuje, že vznesená obvinění jsou neprůkazná a misionář má být obvinění zproštěn a propuštěn.

Foto: Profimedia.cz

Režim prezidenta Umara Bašíra (na snímku) viní českého misionáře ze špionáže a protistátní činnosti.

Článek

Žalobce podle listu upozornil na zprávy, které Jašek o Súdánu zmítaném násilím psal před šesti lety. „Zdůraznil, že tyto zprávy měly negativní dopad na politickou, ekonomickou a bezpečnostní situaci Súdánu,“ uvedl deník, který Jaška označuje za novináře.

Kromě toho mají mít súdánské úřady po ruce nahrávku, na níž Čech hovoří o genocidě vedené z popudu režimu prezidenta Umara Bašíra proti křesťanům v oblasti Núbijských hor. Prokurátor upozornil, že Jašek se do oblasti vydal, aby fotografoval tamní obyvatele s cílem upozornit na to, že jsou perzekvováni, násilím nuceni k přistoupení na islám a masakrováni.

Sudan Tribune napsal, že súdánské bezpečnostní složky zatkly Jaška loni v říjnu. Několik týdnů pak o něm nebyly žádné zprávy a na počátku prosince se jeho jméno objevilo mezi pohřešovanými v databázi Interpolu. Teprve v lednu se objevila informace, že byl zatčen, a před dvěma měsíci vyšlo najevo, že začal soud.

Pomáhal v Súdánu i Nigérii

Čech spolupracoval s misijní organizací The Voice of the Martyrs (VOM), která upozornila, že jeho cesta do Súdánu za účelem pomoci tamním křesťanům nebyla první. VOM uvedla, že s ní Jašek opakovaně spolupracoval při pomoci křesťanům v Súdánu i Nigérii. Účastnil se také mise pomoci lidem napadeným islamistickými milicemi Boko Haram. Jašek má podle organizace dvacetiletou praxi ve zdravotnictví, deset let působil v administrativě nemocnice.

Súdánské noviny vylíčily, že Jašek měl během zatýkání po příletu na chartúmské letiště u sebe dva kufry, v nichž byl mobil, osobní počítač a kamera. Bezpečnost mu údajně tyto věci zabavila a vyzvala ho k opuštění země. Když odmítl, zatkli ho. VOM odmítá, že by byl Jašek agent, stejně jako neprováděli špionáž ani další tři lidé, kteří byli obviněni spolu s ním.

Obvinění označila za neprůkazná už dříve i česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. „Důkazy, které proti němu mají, nepovažujeme za průkazné. Jsme přesvědčeni, že z hlediska českých zákonů se (Jašek) nedopustil ničeho nezákonného,“ řekla pro ČTK. Podobné stanovisko zaujal před pár dny Evropský parlament, který ve svém usnesení vyjádřil nespokojenost nad útoky, únosy, zatýkáním a zabíjením v Súdánu včetně nasazování chemických látek proti civilistům. Čeští europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Jaromír Štětina (TOP 09) do textu prosadili také zmínku o Jaškovi.

S Jaškem jsou ve spojení zástupce velvyslanectví v Egyptě, pod které spadá i agenda pro Súdán, a švýcarský konzul, jenž zastupuje ČR v Súdánu.

Česká republika rovněž nemá se Súdánem uzavřenou dohodu o vydávání občanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám