Hlavní obsah

Česko je příběh sociálního rozkladu a Praha je jedna velká herna, píše Al-Džazíra

Praha

Česko od pádu komunismu čelí prudkému nárůstu alkoholismu, narkomanie a gamblerství. A na rozdíl od jiných zemí v regionu, jako je Maďarsko, které zakázalo hrací automaty, s tím téměř nic nedělá. Je to příběh nekončícího sociální rozpadu, píše server televize Al-Džazíra ve svém článku věnovaném hazardu v Česku. Prahu vykresluje jako Las Vegas východní Evropy plnou závislých gamblerů, kterým se nedostává pomoci.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Takzvané herna bary jsou v Praze doslova v každé čtvrti. Největší sázkové kanceláře současně sponzorují nejvýznamnější koncerty a sportovní akce. Ulice, weby, noviny i televize plní nespočtem reklamy (na hazardní hraní - pozn. red.),“ popisuje situaci v Česku katarská televize.

Závislostí na hazardních hrách je podle ní ohroženo pět procent českých mužů a situace se v poslední době dramaticky zhoršila. Již prokazatelně patologických hráčů je podle Al-Džazíry, která se odvolává na březnovou vládní zprávu, 110 tisíc. To odpovídá 1,2 procenta populace.

Lobby v nejvyšších patrech

Tvrzení, že stát situaci téměř neřeší, katarská televize dokládá na tom, že až do minulého roku v Česku neexistoval člověk, který by měl na starosti výhradně boj s hazardem. Potírání patologického hraní je v agendě národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který v rozhovoru pro Al-Džazíru řekl, že se při své práci setkal s výhružkami.

„Obdržel jsem výhrůžky. Někdo mi říkal, že bych mohl tady přijít o pozici, protože někteří lidé, kteří do toho (provozování hazardu - pozn. red.) dávají peníze, mají silné spojení na strany, které jsou teď ve vládě,“ řekl Vobořil.

V závěru článku katarská televize píše, že v Česku není dostatek kapacit pro léčbu gamblerů, prakticky neexistuje osvěta a obchod s hazardem není dostatečně regulován ani zdaněn, byť se v poslední době trend pozvolna mění.

Informace o tom, že Praha od 1. ledna příštího roku zakáže provozování heren a ponechá jen kasina, stejně tak o tom, že je hazard v české metropoli regulován stále přísněji od roku 2008, v článku chybí.

Anketa

Řeší podle vás stát dostatečně problematiku gamblerství?
Ano
4,2 %
Ne
95,8 %
Celkem hlasovalo 13202 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám