Hlavní obsah

Indka po 16 letech ukončila hladovku, svůj cíl chce prosadit jako politička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Indická aktivistka Irom Šarmilaová ukončila hladovku, kterou držela 16 let. K zastavení protestní akce, během níž ji úřady nuceně vyživovaly sondou, se rozhodla proto, že se jí tak nepodařilo dosáhnout zrušení zákona o rozšířených pravomocích armády. Nyní chce o stejný cíl usilovat vstupem do politiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indická aktivistka ukončila po 16 letech hladovkuVideo: Reuters

 
Článek

Šarmilaová zahájila hladovku kvůli přijetí zákona, který umožňuje vojákům zatýkat lidi, i když na ně není vydán zatykač, a v některých případech dokonce i střílet na civilisty. Zákon platí v indickém státě Manípur a v Indií spravované části Kašmíru.

Postila jsem se 16 let a ničeho jsem tím zatím nedosáhla
Irom Šarmilaová

Aktivistka nyní novinářům řekla, že v boji proti zákonu musí změnit strategii. "Postila jsem se 16 let a ničeho jsem tím zatím nedosáhla," uvedla. Nyní chce proto vstoupit do politiky, přestože s tím někteří její podporovatelé nesouhlasí. "Říkají, že politika je špinavá, ale to je i naše společnost," řekla.

Foto: ČTK/AP

Irom Šarmilaová

Indické úřady Šarmilaovou kvůli její hladovce zadržely a aktivistka strávila řadu let ve vazbě kvůli pokusu o sebevraždu, který je v Indii trestný. Po dobu vazby ji lékaři nuceně vyživovali pomocí sondy vedené nosem a jícnem do žaludku.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Žena byla nyní z vazby propuštěna, když oznámila konec hladovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám