Hlavní obsah

Čína má smůlu, sporná část Jihočínského moře jí nepatří

Haag
Aktualizováno

Mezinárodní soudní tribunál v Haagu se postavil na stranu Filipín a konstatoval, že neexistují důkazy, že by sporné území v Jihočínském moři historicky náleželo Číně. Peking rozhodnutí soudu označil za „nepodložené“.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Čína podle mezinárodního soudu porušila filipínskou suverenitu, protože narušila její výsostné území a výstavbou umělých ostrovů vážně poškodila místní korálové pobřeží, informovala BBC. Podle Phillippa Sandse, který zastupovala Filipíny, se jednalo „o jasné a jednohlasné rozhodnutí”.

Podle verdiktu mohou u Scarborougských mělčin lovit čínští i filipínští rybáři, jimž v tom Číňané nesmějí bránit. Výstavbou umělých ostrovů podle tribunálu Čína zničila přirozené důkazy. Soud také namítl, že skály, z nichž Čína vyvozuje své nároky, jsou neobývané, tudíž si lze nárokovat jen dvanáctimílové okolí a ne dvě stě mílové, jak to Peking činí.

Tribunál v Haagu rozhodl na základě mezinárodní Úmluvy OSN o mořském právu, kterou ratifikovaly Filipíny i Čína. Ta mimo jiné vymezuje výlučnou ekonomickou zónu do vzdálenosti 200 námořních mil (370 km) od pobřeží daného státu. Čerpat přírodní zdroje v této zóně může jen příslušná země.

Agentura Nová Čína ale uvedla, že „tribunál nemá žádnou jurisdikci, že rozhodnutí je prázdné a má nulový dopad”.

Haagský soud nemá žádnou páku, kterou by mohl Peking přinutit, aby se jeho rozsudkem řídil.

Foto: Reuters

Letecký záběr z filipínského průzkumného letounu ukazující čínské aktivity na Spratlyho ostrovech.

Napětí v regionu

Čína se kvůli územním sporům nedostává do sporu jen s Filipínami, Vietnamem a dalšími zeměmi v regionu, ale i se Spojenými státy. Těm se nelíbí zejména výstavba umělého ostrova, na němž Čína podle Washingtonu buduje vojenskou základnu.

A zatímco vlivný čínský list Global Times napojený na vládnoucí komunistickou stranu napsal, aby se Spojené státy připravily na „vojenskou konfrontaci“, Američané do oblasti poslali letadlovou loď s bojovými stroji na palubě.

Číňané už ve sporné oblasti lodě mají. Účastní se tam vojenského cvičení. Každé vyslání vojenské techniky do Jihočínského moře, ať už Američany nebo Číňany, jitří emoce. Nezřídka dochází k jen velmi těsným proplutím nebo průletům lodí a letadel obou zemí kolem sebe, což vyvolává diplomatické rozepře. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Američané navíc před nedávnem oznámili, že se chystají do oblasti vysílat pravidelné námořní hlídky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám