Hlavní obsah

Lady Gaga v Číně zakázali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čína zakázala písně americké popové hvězdy Lady Gaga. Peking popudilo setkání zpěvačky s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Čína považuje anektovaný Tibet za svou provincii a dalajlamu označuje za separatistu a “vlka v rouše mnicha“. Zákaz hrát její písně byl vyhlášen, i když Lady Gaga s dalajlamou probírala jen duchovní záležitosti.

Lady Gaga se setkala s dalajlamouVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lady Gaga, která prodala více než 27 miliónů alb, se s dalajlamou žijícím v indickém exilu setkala v neděli na konferenci v americkém Indianapolisu. Na Facebooku následně zveřejnila devatenáctiminutové video ze schůzky, během níž s dalajlamou mluvila o meditaci, józe a psychickém zdraví.

Když se následně jeden zahraniční novinář dotázal mluvčího čínského ministerstva zahraničí, jestli setkání nebude mít dopad na vztah Pekingu k americké hvězdě, odvětil mluvčí Chung Lej: „Koho?“.

Zmínky o nich sprovodili ze světa

Pak ale v pondělí podle hongkongského listu Apple Daily vydalo propagandistické oddělení vládnoucí čínské komunistické strany “důležité instrukce“ o zákazu celého repertoáru zpěvačky na pevninské Číně.

Písně Lady Gaga se nesmí ani pouštět, ani digitálně stahovat. Současně podle hongkongského deníku vydala strana nařízení státním sdělovacím prostředkům jako televize CCTV a noviny Global Times a People’s Daily, aby setkání v USA odsoudily.

Mluvčí diplomacie Chung Lej na pondělní tiskové konferenci podle listu The Guardian mluvil také o dalajlamovi, o němž řekl, že cestuje po světě jen proto, aby propagoval nezávislost Tibetu. V oficiálním přepisu tiskové konference vydaném v úterý ale veškeré zmínky o Lady Gaga a dalajlamovi chyběly.

Čínská armáda obsadila Tibet v roce 1951. Dalajlama odešel do Indie o osm let později. Prohlašuje, že usiluje o větší autonomii v rámci Číny. Podle Pekingu ale chce, aby se Tibet od Číny odtrhl a on tam mohl zavést teokratickou vládu.
Peking už dříve udělil zákaz hudebníkům jako Maroon 5, Oasis nebo Björk za to, že se setkali s dalajlamou.

Související témata

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Foto: Petr Veselý, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Obama přijal dalajlamu i přes protest Pekingu

Americký prezident Barack Obama přijal v pátek v Bílém domě tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Setkání se uskutečnilo navzdory čínským protestům. Peking...

Možná jsem poslední, připustil dalajláma

Tibetský duchovní vůdce dalajláma může zůstat bez následníka. V rozhovoru pro britskou stanici BBC připustil, že by mohl být posledním. Dalajláma žije od konce...

Výběr článků

Načítám