Hlavní obsah

Pětice Indů dostala za znásilnění dánské turistky doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Pětice indických bezdomovců, která před dvěma lety v Dillí hromadně znásilnila, zbila a oloupila dánskou turistku, dostala doživotní tresty. Odsouzení se ale ještě mohou odvolat. Dopadeno bylo celkem devět pachatelů, tři z nich byli mladiství. Dva budou souzeni před tribunálem pro mladistvé, třetí zemřel.

Foto: Mukesh Gupta , Reuters

Indická policie. Ilustrační foto

Článek

K sexuálnímu útoku na dvaapadesátiletou ženu došlo v lednu roku 2014 v centru indické metropole. Dánka se ptala na cestu, skupina mužů ji ale odlákala stranou a na odlehlém místě ji hromadně znásilnila.

Podle agentury AP trval útok tři hodiny a žena byla oloupena o iPad a mobilní telefon. Po návratu do hotelu řekla jeho majiteli o svém napadení a ten přivolal policii.

Zda pětice mužů odsouzených na doživotí využila svého práva na odvolání, média neuvádějí.

Nepomohly ani přísnější zákony

Téma násilí na ženách se v Indii dostalo do popředí společenského zájmu v roce 2012, kdy v hlavním městě zemřela studentka, kterou v jedoucím autobuse brutálně znásilnila skupina mužů. [celá zpráva]

Jeden z nich později spáchal ve vězení sebevraždu, čtyři soud odsoudil k trestu smrti. Poslední z nich, který byl v době útoku nezletilý, se loni v prosinci dostal z vězení.

Případ vyvolal v celé zemi protesty a přiměl vládu ke změně zákonů na ochranu žen. Přesto počet násilných činů výrazně neklesl a soudy mnohdy nestíhají pachatele efektivně trestat, konstatovala ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám