Hlavní obsah

Krejčíř musí nosit opasek, který mu může dát elektrošok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Radovan Krejčíř musí během soudních líčení v Jihoafrické republice většinu času nosit pouta na rukou i na nohou, ale také speciální opasek, který mu může dát elektrošok, pokud by se pokusil o útěk. Napsal to jihoafrický server news24, podle něhož se v úterý u soudu vedla debata právě o přípustnosti podobných bezpečnostních opatření.

Radovan Krejčíř u soudu

Článek

Krejčíř, který elektrošokový opasek nosí kolem pasu těsně nad kalhotami, tvrdí, že mu pás způsobil zranění, která mu neumožňují pohodlně sedět. Během úterního jednání dokonce v jeden moment stanul a vyhrnul si tričko, aby soudci ukázal rány. Právník Cliff Alexander pak tvrdil, že nošení pásu zasahuje jeho důstojnost. U soudu čelí Krejčíř s dalšími čtyřmi osobami obžalobě z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy.

Prokurátor Lawrence Gcaba se proti tomu ohradil. Pětice má podle něj nárok na spravedlivý soud a nezasahování do svých práv, zároveň je ale přesvědčen, že jde o výjimečný případ, který vyžaduje výjimečná opatření. Soudce chce o nutnosti a přípustnosti opatření rozhodnout do pátku.

Issa, přezdívaný Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam), byl považován za Krejčířova pobočníka a podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Krejčíř podle prokurátora dlužil Issovi peníze a raději ho dal zavraždit, než aby mu je musel vracet. Čech jakoukoli vinu odmítá. Případ se před soud dostal loni v únoru.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V JAR čelí řadě obvinění. Jediný případ, který v této africké zemi zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což dostal 35 let vězení. V Česku byl mezitím odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám