Hlavní obsah

Útočníci z Jižního Súdánu zabíjeli v Etiopii

Addis Abeba

Nejméně 140 lidí zabila v pátek na jihozápadě Etiopie u města Gambella kmenová milice, která do země vpadla z Jižního Súdánu. Informovala o tom v neděli agentura AFP s odvoláním na mluvčího etiopského ministerstva zahraničí. Mnoho útočníků bylo podle něj zabito.

Foto: Reuters

Dívka v uprchlickém táboře v Jižním Súdánu. Ilustrační snímek

Článek

„Ozbrojení Murlové zaútočili u Gambelly a zabili přibližně 140 lidí. Některé další unesli,” sdělil podle AFP mluvčí Tewolde Mulugeta. „Naše ozbrojené síly útočníky pronásledují a velký počet jich už zabily,” dodal, aniž upřesnil počet či zda etiopské jednotky pronikly na území Jižního Súdánu.

„Nemám žádné podrobnosti. Situace se vyvíjí,” řekl mluvčí. Poznamenal, že spory a střety kvůli hospodářským zvířatům nejsou v oblasti ničím neobvyklým, nicméně událost takového rozsahu, k níž došlo v pátek, je podle něj „něco jiného”.

Murlové jsou jihosudánským kmenem žijícím převážně ve svazovém státě Jonglei na východě země, odkud provádějí kvůli dobytku loupežné výpravy do okolních regionů.

Gambella leží asi 50 kilometrů od hranic Jižního Súdánu. Je domovem etiopských občanů etnické skupiny Nuer, která je vedle Dinků také jednou ze dvou hlavních jihosúdánských etnických skupin, které v Jižním Súdánu vedly občanskou válku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám