Hlavní obsah

Australský hacker se skrývá před FBI v Česku

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvacetiletý Dylan Wheeler, jehož americká FBI podezírá z hackerského útoku na počítače Microsoftu a americké armády, uprchl koncem loňského roku z Austrálie do Česka. Teď nabízí, že se vrátí, pokud mu bude zaručen spravedlivý proces. Napsal to australský server perthnow.com.au.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Wheeler spolu s dalšími hackery podle FBI před třemi lety ukradl software, data a další předměty duševního vlastnictví v hodnotě 100 miliónů dolarů (2,5 miliardy korun), za což mu hrozí až deset let vězení.

Bylo mu sedmnáct

Sám podezřelý, kterému bylo v době činu 17 let, podle svých slov provozoval servery, ale „většina věcí se stala bez jeho vědomí“.

V případu už byli uvězněni čtyři hackeři z USA a Kanady, kteří se k činu přiznali, doplnil web.

Má českou matku

Wheeler podle serveru odešel do České republiky, odkud pochází jeho matka. Byl udiven, jak snadno mohl z Austrálie vycestovat, přestože měl zemi zakázáno opustit a měl být pod policejním dohledem.

„Opustil jsem Austrálii, protože můj případ pokračoval třetím rokem a nikam to nevedlo,“ řekl koncem minulého roku. Teď dal najevo, že je ochoten se vrátit. „Pokud bude uskutečněn spravedlivý proces, rád se dobrovolně vrátím do své vlasti,“ sdělil.

„Vše podle práva“

Zopakoval, že nespáchal trestný čin, ale případně jen z nedbalosti. S tím ale nesouhlasí australská prokuratura. „Pan Wheeler už v minulosti poskytoval médiím nepravdivé informace o svém případu,“ prohlásila mluvčí úřadu, podle níž jsou všechny osoby v případu stíhány podle práva a na základě důkazů.

Česká policie po muži zatím nepátrá. „Policie ČR žádnou žádost od bezpečnostních složek ze zahraničí v souvislosti s touto osobou neřešila,” řekl Novinkám mluvčí policejního prezidia David Schön.

Reklama

Výběr článků

Načítám