Hlavní obsah

Indického řidiče Uberu odsoudili za znásilnění, hrozí mu doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Soud v indickém Dillí uznal bývalého řidiče alternativní taxislužby Uber Šiva Kumara Jádava vinným ze znásilnění šestadvacetileté pasažérky. Muž vinu odmítá. O výši jeho trestu rozhodne soud v pátek. Pokud bude shledán vinným ve všech bodech obžaloby, hrozí mu doživotí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indický taxikář Jádav na záběrech po jeho loňském zadrženíVideo: Reuters

 
Článek

Jádav ženu loni v prosinci odvezl na odlehlé místo, kde ji podle verdiktu donutil k sexu.

Po útoku odvezl oběť domů a pohrozil jí, aby o znásilnění nemluvila s úřady. Ženě se ale podařilo zapsat si číslo auta a vyfotografovat ho. Policie následně útočníka zadržela. [celá zpráva]

Uber v Dillí už opět funguje

Uber a několik dalších alternativních taxislužeb bylo na základě tohoto případu v Dillí zakázáno kvůli tomu, že podle úřadů dostatečně neprověřovalo své řidiče.

V současnosti už ale Uber v Dillí i na dalších místech v Indii své služby opět poskytuje.

Prezident indické pobočky přepravce Amit Jain v souvislosti s případem prohlásil, že společnost dělá vše, co je v jejích silách, aby podobným útokům do budoucna zabránila.

"Sexuální útoky jsou otřesný zločin a my jsme rádi, že byl dotyčný postaven před soud. Bezpečnost je prioritou společnosti Uber. Vzali jsme si z tohoto případu ponaučení a zlepšili jsme v tomto ohledu naše služby, mimo jiné zavedením nové technologie, rozšířeným prověřováním najímaných řidičů a lepší zákaznickou podporou," řekl podle BBC.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Aplikace Uber v autě

Téma sexuálních útoků na ženy se ocitlo v Indii v centru pozornosti v roce 2012 po brutálním hromadném znásilnění mladé studentky v autobusu v Dillí, které skončilo smrtí oběti. Na protest tehdy vyšly do ulic stovky tisíc lidí. Jejich hněv přiměl vládu ke změně zákonů, jež nyní pachatele znásilnění trestají přísněji.

Společnost Uber, která byla založena v San Francisku v roce 2009, v posledních letech rychle expanduje. Její tržní hodnota podle ČTK dosáhla ke konci loňského roku 40 miliard dolarů a díky tomu, že si firma zajistila další financování, se může její hodnota podle analytiků vyšplhat až na 50 miliard USD, což odpovídá částce téměř 1,2 biliónu korun.

Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo.

Reklama

Související články

V Dillí znásilnili čtyřletou dívku

Indická policie zadržela dva muže podezřelé ze znásilnění čtyřleté dívky v metropoli Dillí. Holčičku našli v pátek v noci u vlakové tratě těžce zraněnou...

V Dillí byly znásilněny další dvě holčičky

Po nedávném znásilnění čtyřleté holčičky řeší policie v indickém hlavním městě Dillí další dva takové případy. Nejprve byla ve východní části města třemi muži...

Výběr článků

Načítám