Hlavní obsah

Jižní Korea cvičí na manévrech výsadky, nasadila i supermoderní tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Pravidelné vojenské cvičení Jižní Koreje a USA pokračuje tento týden u břehů KLDR. V pozemních manévrech se poprvé uplatnily nejmodernější tanky K2 Černý panter.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenského cvičení jihokorejské armády se účastní 800 vojákůVideo: Reuters

 
Článek

Námořní cvičení se poprvé koná ve Žlutém moři poblíž pobřeží Severní Koreje. Mimo jiné se na něm nacvičuje infiltrace na nepřátelské území a stažení výsadku. Už minulý týden obě země cvičily odhalování nepřátelských ponorek. Těchto manévrů se účastnila i americká jaderná ponorka Olympia vybavená střelami Tomahawk.

Na zemi se manévrů účastní na 800 vojáků. Poprvé se do cvičení zapojily jihokorejské tanky K2 Černý panter, jeden za 8,5 miliónu dolarů, což je nejvyšší cena na světě.

Společnost Hyundai Rotem už loni v listopadu uvedla, že probíhá dodávka první stovky kusů, které mají ještě zahraniční (německé) motory i převodovky. Verze s domácími teprve dokončuje testy. Do výzbroje se zařazují od půlky loňského roku.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejské tanky K-2 na cvičení

K2 je považovaný za jeden z nejlepších tanků na světě. Údajně překonává americký M1A2 Abrams. Je lehčí, má vyšší průchodnost, potřebnou v kopcovitém korejském terénu, a dosahuje rychlosti 70 km/h. Jeho německý kanón Rheinmetall ráže 120 mm s automatickým nabíjením a prodlouženou délkou hlavně na 55 ráží je považován za přesnější, i když náboje nemají průraznost amerických s uranovým jádrem ani dostřel z děla britského Challengeru.

KLDR protestuje

Proti manévrům protestuje Severní Korea, která kvůli tomu odřekla jednání o zlepšení vztahů.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejský tank K-2

KLDR v neděli také otestovala novou moderní protilodní střelu s doletem dvě stě kilometrů. Zřejmě jde o derivát odvozený z ruské protilodní střely s plochou dráhou letu Ch-35E. Vypálila jich ze střelnice Wonsan směrem do moře pět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám