Hlavní obsah

Sikhové se střetli ve Zlatém chrámu, došlo na meče

Amritsar

Meči ozbrojení sikhové se v pátek utkali ve svém nejposvátnějším místě, ve Zlatém chrámu v Amritsaru. Střet, který vypukl kvůli tomu, že se nemohli dohodnout, kdo promluví jako první na vzpomínkové akci k třicátému výročí útoku armády na chrám, si vyžádal na 30 zraněných. Tři skončili v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzpomínková akce ve Zlatém chrámu skončila soubojem s mečiVideo: Reuters

 
Článek

Policisté uvedli, že na počátku střetu byla hádka mezi zaměstnanci chrámu a skupinou sikhů, kteří přišli uctít oběti útoku armády na chrám. Spor se ale nepodařilo vyřešit a do rvačky se zapojily desítky sikhů.

Foto: Munish Sharma, Reuters

Sikhové před Zlatým chrámem mávají meči

Nejvyšší představitel rady sikhů zvané Akal Takch Džiani Gurbačán Singh řekl, že se střet bude vyšetřovat: „Bude podniknuto vyšetřování násilných střetů a budou podniknuty kroky proti obviněným.“

Foto: Munish Sharma, Reuters

Bojující sikhové v chrámu v Amritsaru

Mluvčí sikhské strany Širómani akálí dal, která vládne v převážně sikhském státě Paňdžáb, potyčku označil za nešťastnou. Podle něj bylo chování lidí v bitce nepřijatelné a účastníci musejí být potrestání. Podle některých zdrojů ale právě členové této strany s násilnostmi začali.

Foto: Munish Sharma, Reuters

Indické policistky před zlatým chrámem v Amritsaru

Sikhové si ve Zlatém chrámu připomínali zásah armády z roku 1984, který nařídila premiérka Indíra Gándhiová, aby vytlačila z chrámu sikhské separatisty, kteří chtěli vytvořit vlastní sikhský Chálistán.

V chrámu bylo zabito podle oficiálních údajů pět set lidí, sikhové mluví o dvojnásobku. Indíru Gándhiovou o několik měsíců později zavraždil sikhský příslušník její ochranky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám