Hlavní obsah

Ozbrojenci v Mali zavraždili unesené francouzské novináře

Aktualizováno

Dva francouzští novináři, muž a žena ze stanice RFI, unesení na severu Mali neznámými ozbrojenci, byli zabiti. V sobotu o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady, bezpečnostní složky i separatistické Tuaregy, kteří vypověděli příměří s vládou.

Foto: Reuters

Tuaregové v maliské armádě hlídkují na ulicí města Gao

Článek

O únosu dvojice v pouštním městě Kidal informovala agentura v sobotu odpoledne, později uvedla, že novináři byli zabiti. "Pár minut poté, co začalo pronásledování únosců, jsme byli informováni, že na okraji města se našla těla novinářů provrtaná kulkami," řekl prefekt Paul-Marie Sidibe. Podle zdroje z bezpečnostních složek byli reportéři zabiti asi 12 kilometrů od Kidalu.

Agentura AFP dříve uvedla, že z pouštního města Kidal byli uneseni reportéři rozhlasové stanice RFI Ghislaine Dupontová a Claude Verlon. Jejich únos potvrdil místní guvernér, plukovník Adama Kamissoko, podle kterého si čtyři ozbrojení muži odvedli žurnalisty krátce poté, co dokončili rozhovor s jedním z předáků tuarežského separatistického hnutí MNLA.

V oblasti dochází k potyčkám mezi vládními vojsky a separatistickými Tuaregy, kteří před časem vypověděli příměří s vládou.

Mali se po loňském převratu zmítalo v násilnostech, za nimiž stáli islamisté napojení na teroristickou síť Al-Káida. Skutečnost, že islamisté spolu s Tuaregy ovládli pouštní sever země, a ofenzíva vedená proti hlavnímu městu Bamaku přiměly letos v lednu Francii k vojenskému zásahu. Francouzské jednotky s pomocí vládních vojsk nakonec vzbouřence z většiny jejich bašt vytlačily.

Reklama

Výběr článků

Načítám