Hlavní obsah

Počet pohřešovaných osob ve světě narůstá, tvrdí experti

Haag

Počet pohřešovaných osob je v celém světě na vzestupu, hlavně pak v oblastech konfliktů. Uvedli to v pátek účastníci konference, kterou v Haagu uspořádala Mezinárodní komise pro pohřešované osoby (ICMP). Organizace má sídlo v Sarajevu a její experti na třídenní konferenci zároveň vyzvali vlády jednotlivých zemí, aby problému věnovaly větší pozornost.

Foto: Reuters

Množství pohřešovaných se eviduje ve válkou zkoušené Sýrii.

Článek

Předseda ICMP Thomas Miller podle agentury AP řekl, že je téměř nemožné odhadnout, kolik pohřešovaných ve světě ve skutečnosti je. Každoročně však prý zmizí tisíce lidí.

Předpokládá se, že jde o oběti násilí, které zatím nebyly nalezeny. Může jít ale také o osoby, které zmizely vinou organizovaného zločinu, jako například ve válkách mezi drogovými gangy v Mexiku, nebo při občanské válce v Sýrii. Tam velkou roli ale sehrává také chaos, vzniklý velkou uprchlickou vlnou, která vyhnala z domovů milióny lidí.

Člen pracovní skupiny OSN pro násilná a nedobrovolná zmizení Jeremy Sarkin na konferenci mimo jiné řekl, že pokud se otázka pohřešovaných lidí neřeší, ohrožuje to mír i v zemích, které se z ozbrojených konfliktů dostávají.

Podle nizozemského ministra zahraničí Franse Timmermanse by pomohlo, kdyby na problematiku nezvěstných dohlížela ICMP, která by byla povýšena na mezinárodně uznávanou organizaci i formálně a z pohledu mezinárodního práva.

ICMP vznikla jako nevládní organizace v roce 1996 a původně se zabývala pátráním po pohřešovaných z bojů v bývalé Jugoslávii v první polovině 90. let. Její aktivita se ale podstatně rozšířila a i ve spolupráci s Interpolem působí v současnosti například v Iráku, Libyi, Chile nebo na Kypru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám