Hlavní obsah

Počet obětí zřícení textilky v Bangladéši přesáhl 900

Dháka
Aktualizováno

Počet lidí, kteří před 14 dny zahynuli při zřícení osmipodlažní budovy Rana Plaza na předměstí bangladéšské metropole Dháky, přesáhl 900. O nové bilanci ve čtvrtek informovala agentura AFP s odvoláním na bangladéšskou armádu. Benetton současně potvrdil, že se v továrně šilo i oblečení pro něj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři i po 14 dnech nalézají v troskách obětiVideo: Reuters

 
Článek

V domě sídlily tři společnosti šijící textil pro západní oděvní značky, mimo jiné  Primark a  Mango. Od společnosti New Wave Style, která v budově sídlila, odebrala zboří i firma Benetton. Její ředitel Biagio Chiarolanza řekl webu Huffington Post: "Společnost New Wave nebyla v době tragédie jedním z našich dodavatelů, ale náš přímý dodavatel z Indie si tam objednal dvě zakázky." Benetton ale měsíc před tragédii spolupráci ukončil, protože nebyla dodržena kvalita.

Manažeři bangladéšských firem donutili v den tragédie dělníky, aby nastoupili do práce, ačkoliv se ve zdech objevily praskliny.

Vyšetřování ukázalo, že majitelé dodatečně pětipatrovou budovu Rana Plaza zvýšili. Ta nebyla určena pro těžké průmyslové stroje, přesto do komplexu instalovali obří generátory, které pracovníci zapnuli těsně před zřícením budovy.

Ve vazbě jsou majitel budovy, šéfové továren i stavební inženýři. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár textilky v Dháce si vyžádal osm obětíVideo: Reuters

Zpráva o zvýšení počtu obětí přišla jen krátce poté, nejméně osm lidí uhořelo při požáru textilní továrny na jiném místě v Dháce. Oheň vypukl v noci na čtvrtek v továrně patřící skupině Tung Hai Group.

Foto: ČTK/AP

Rifle v troskách zříceného domu

Bangladéšské úřady od katastrofy, která se v předměstí Dháky stala před dvěma týdny, v zemi z bezpečnostních důvodů uzavřely 18 textilních továren. "Sedmnáct továren bylo zavřeno v metropoli Dháce a jedna v druhém největším bangladéšském městě Čitágáonu," oznámilo ve středu ministerstvo textilního průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám