Hlavní obsah

Čínský prezident se vzdá všech funkcí, nepovede ani armádu

Peking

Šéf čínské komunistické strany a prezident Číny Chu Ťin-tchao se údajně rozhodl vzdát současně všech svých funkcí, včetně vedení největší armády světa. Informoval o tom v pondělí hongkongský list South China Morning Post s odvoláním na nejmenované čínské představitele. Nové vedení strany a země bude oznámeno ve čtvrtek, den po skončení 18. sjezdu.

Článek

Čínský prezident 69letý Chu podle předpokladů předá funkci generálního tajemníka Komunistické strany Číny nynějšímu čínskému viceprezidentovi Si Ťin-pchingovi. Tento o deset let mladší politik se také v březnu stane novým čínským prezidentem.

Zatím ale nebylo jasné, zda Chu opustí i čelo armády. K tradicím to nepatří. Když prezident Ťiang Ce-min přepustil vedení země a strany svému nástupci Chu Ťin-tchaovi, setrval na nejvyšším armádním postu ještě dva roky. Řada analytiků proto byla přesvědčena, že i Chu zůstane ještě nějakou dobu šéfem Ústřední vojenské komise, která je nejvyšším vojenským orgánem Číny.

Ťiangovo rozhodnutí podržet si armádní velení při poslední generační výměně čínských vůdců v roce 2002 ale podle agentury DPA vyvolalo v komunistické straně ostré kritiky. Chu Ťin-tchao podle agentury nechce žádné konflikty.

Nové vedení zvolí ve čtvrtek 

Čtvrteční termín oznámení jmen nadcházejících vůdců čínských komunistů potvrdila strana agentuře AFP.

V pekingském Paláci lidu od 8. do 14. listopadu jedná na 2270 delegátů sjezdu, jejichž úkolem je zvolit nový ústřední výbor strany, který má asi 370 křesel. Ten pak na svém prvním zasedání den po skončení sjezdu jmenuje nejužší vedení - 24členné politbyro a stálý výbor politbyra, jenž bude mít nově místo devíti pouze sedm členů.

O klíčových funkcích bývá v Číně rozhodnuto vždy dlouho předem. Podle agentury Reuters ale odcházející čínský prezident Chu a jeho nástupce Si prosazují demokratičtější vnitrostranický proces volby s cílem podpořit legitimitu vůdců v očích veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám