Hlavní obsah

Rwanda a Uganda organizují válku v sousedním Kongu

Novinky, rei
New York

Vlády Rwandy a Ugandy organizují konflikt v sousední Demokratické republice Kongo. V tajné zprávě OSN, do níž měla možnost nahlédnout agentura Reuters, se dokonce uvádí, že rwandský ministr obrany je faktickým velitelem konžských rebelů.

Foto: Profimedia.cz

Konžští povstalci z organizace M23

Článek

Obě vlády podle dokumentu pocházejícího z června podporují povstalce z organizace M23, kteří na východě země v dubnu pozvedli zbraně proti armádě. Vůdci rebelů „dostávají přímé vojenské příkazy“ od náčelníka generálního štábu rwandské armády Charlese Kayongy, který „plní instrukce ministra obrany“ Jamese Kabarebeho.

Rwanda údajně také povstalcům dodává těžké zbraně a pomáhá s náborem do jejich jednotek.

„Zatímco rwandští představitelé koordinují vytváření povstaleckého hnutí a jeho hlavní vojenské operace, delikátnější podpora Ugandy dovolila politickému křídlu skupiny působit z (ugandského hlavního města) Kampaly a posílit jeho vnější vztahy,“ uvádí dokument.

Rebely vede Terminátor

Konžské rebely podle zprávy vede bývalý armádní generál Bosco Ntaganda. Na tohoto velitele, přezdívaného Terminátor, vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu kvůli údajným válečným zločinům z minulých let.

Rwanda i Uganda obvinění odmítají.

Kvůli bojům na východě Konga, jejichž příčinou je nepřátelství mezi etniky Tutsiů a Hutuů, ale údajně také boj o nerostná bohatství v regionu, opustilo své domovy půl miliónu lidí, uvedla stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám