Hlavní obsah

Oslavná střelba je přežitek, pošlete SMS, nakázal krajanům čečenský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavné střílení na svatbách nepatří k čečenské tradici a ani do dnešní doby. V pořadu ruské televize to v sobotu řekl prezident jihoruského Čecenska Ramzan Kadyrov a střelbu Čečencům zakázal. Výstřely doprovázející kavkazské svatby odsoudil poté, co nedávno jistí Dagestánci stříleli v centru Moskvy a úřady je za to potrestaly.

Foto: Profimedia.cz

Střílení do vzduchu je oblíbenou součástí oslav zejména v arabských zemích

Článek

"Za starých časů se střílelo. Byl to signál, že jede nevěsta. Teď je ale možné zavolat mobilem nebo poslat esemesku," řekl Kadyrov.

Přiznal, že v minulosti Čečenci na svatbách hodně stříleli, často to prý byli příslušníci státních bezpečnostních složek. Právě ti by podle něho měli jít příkladem.

Zakázaný je i únos nevěsty

Prezident také zdůraznil, že střelba na svatbě není čečenský národní obyčej. Připomněl, že v Čečensku je už zakázaný i jiný svatební "žert" - únos nevěsty.

Foto: Profimedia.cz

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Po nedávné divoké dagestánské svatbě se střelbou při průjezdu centrem Moskvy soud určil bujarým svatebčanům pokuty a na několik dní vězení. Střelba ve jménu novomanželů poukázala na širší konflikt mezi Rusy a Kavkazany.

Úřady chystají protiopatření, která se nejprve mají dotknout fotbalových fanoušků, mezi kterými často dochází ke střetům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám