Hlavní obsah

Zemřel guru moonistické sekty, expert na hromadné svatby lidí, kteří se nikdy neviděli

Právo, PUR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 92 let zemřel v pondělí ráno v nemocnici nedaleko Soulu zakladatel mezinárodní sekty moonistů: korejský reverend Sun Myung Moon. Byl expertem na pořádání masových svateb při jednom obřadu. Jednu takovou vedl pro zhruba 2500 stoupenců ještě letos v březnu.

Foto: ČTK/AP

Reverend Sun Myung Moon na archivním snímku

Článek

Hospitalizovali ho před dvěma týdny se zápalem plic. Moonisté označili za příčinu úmrtí dýchací potíže způsobené „přepracováním, častými cestami do ciziny včetně USA a ranními modlitbami“.

Pohřeb se po téměř dvoutýdenním smutku uskuteční 15. září na hoře Cheonseong, kterou moonisté označili za svoji „svatou zemi“.

Miliardář s podíly ve zbrojovkách

Muž, kterého BBC označila za samozvaného mesiáše, založil svou Církev sjednocení v Soulu v roce 1954. Dařilo se jí zejména v 70. a 80. letech, kdy se Moon přestěhoval do USA a hovořil o miliónech členů po celém světě. Od té doby se hodně oveček rozprchlo, ale moonisté stále představují vlivnou obec, zejména v USA, Japonsku a v Jižní Koreji.

Moona však obviňovali z vymývání mozků a nezákonného obohacování. To popíral, ale v USA – kam se v 70. letech přestěhoval – putoval v roce 1982 za daňové úniky na 11 měsíců do vězení. V roce 1995 navštívil Prahu, v období 2003–2005 nesměl do Británie.

Bohatý byl určitě – platil za miliardáře. Vlastnil velké a okázalé nemovitosti v USA, založil list The Washington Times a řídil četné podnikatelské aktivity ve světě a v Jižní Koreji. Měl podíly i ve zbrojovkách.

V roce 2006 se vrátil do Soulu a předal své církevní a podnikatelské impérium do rukou některých ze svých 14 dětí. V roce 2008 se nejvyšším představitelem církve stal nejmladší syn Hyung-jin Moon.

Za přátele měl Kima, Nixona i Reagana

Z hromadných svateb, které prováděl jedním vrzem, se nejznámější uskutečnily v roce 1982 v newyorské hale Madison Square Garden a v roce 1995 v Jižní Koreji, kdy spojil 360 tisíc párů. Mnohé se často vůbec neznaly a církev je sestavovala – napříč národnostmi – podle fotografií a popisu charakteru. Vyhlašovaným cílem bylo založit dokonalou rodinu, obnovit čistotu světa a nastolit mír a harmonii.

Přes všechny excesy si ho vysoce považovali na mnoha místech – včetně Washingtonu. Tradičně patřil k silným stoupencům republikánů, přátelil se s exprezidenty Richardem Nixonem a Ronaldem Reaganem. Platil také za „zavilého antikomunistu“.

Tvrdý postoj vůči KLDR však časem zmírnil – dokonce se sešel s Kim Ir-senem (dědečkem nynějšího vládce Kim Čong-una) a investoval peníze na severu. Když loni v prosinci zemřel Kim Čong-il, vyslal Moon do Pchjongjangu kondolenční delegaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám