Hlavní obsah

Úřady v Číně donutily k potratu ženu v sedmém měsíci

Peking

Čínské úřady v provincii Šan-si donutily k potratu paní Feng Ťien-mej v sedmém měsíci, protože porušila zákon o politice jednoho dítěte a neměla na to, aby zaplatila pokutu. Záběry potraceného dítěte zveřejněné na internetu mnoho Číňanů šokovaly, ve čtvrtek uvedla BBC.

Foto: Reuters

Striktní politika jednoho dítěte zpomalila čínskou populační explozi. Ilustrační foto

Článek

"Tohle se připisovalo japonským ďáblům a nacistům. Ale teď se to opravdu stalo a rozhodně to není jediný případ. Měli by je za to popravit," komentoval případ pobouřený čtenář na webu netease.com.

Případ potratu v sedmém měsíci vyšetřují místní i centrální úřady pro plánování rodičovství.

Případ odsoudily čínské skupiny na obranu lidských práv. Podle nich se jasně ukazuje, že politika jednoho dítěte je spjata s vynucenými potraty, což vláda popírá.

Násilím ji dopravili do nemocnice

"Příběh Feng Ťien-mej ukazuje, jak politika jednoho dítěte pokračuje každý den v násilném trestání žen," uvedla Čchaj Ling ze skupiny aktivistek All Girls Allowed, která sídlí v USA.

Skupina uvedla, že po potratu mluvila s paní Feng i jejím manželem Tengem Ťi-jüanem. Teng řekl, že jeho žena byla násilím odvezena do nemocnice a byla tam násilím držena až do provedení potratu.

Nejmenovaný místní úředník v místním tisku popřel, že by paní Feng byla donucena k potratu.

Žena nicméně porušila zákon, když podruhé otěhotněla. Politika jednoho dítěte měla svého času zbrzdit a také zbrzdila populační explozi v zemi. Nyní se ale projevuje na značném stárnutí populace a může zpomalit čínskou ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám