Hlavní obsah

Znečištěná voda zabíjí víc lidí než násilí a války

Novinky, aš, LA Times, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znečištěná voda podle pondělní zprávy OSN zabíjí více lidí než veškeré formy násilí včetně válek. Ročně na průjmy ze znečištěné vody plné bakterií a špatnou hygienu umírá v rozvojových zemích 2,2 miliónu lidí. Na nemoci získané ze špinavé vody dále ročně umírá 1,8 miliónu dětí do pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Na počátku 21. století čelí svět další krizi, která se týká vody, a to jak jejího nedostatku, tak její špatné kvality, což je dáno neustálým růstem populace, industrializací i způsobem produkce potravin,“ uvádí zpráva Programu OSN pro životní prostředí nazvaná Nemocná voda.

Vodu znečišťují splašky, hnojiva, další odpady ze zemědělské produkce a odpady z průmyslové výroby. Denně se vypouští dvě miliardy tun takto znečištěných odpadních vod, uvádí zpráva zveřejněné ve Světový den vody.

Podle zprávy 3,7 procenta ze všech úmrtí na světě mají na svědomí nemoci spojené se znečištěnou vodou. Lidé trpící nemocemi souvisejícími se znečištěnou vodou zabírají polovinu nemocničních lůžek na světě.

Zpráva současně vyzývá, aby se odpadní vody začaly čistit a jejich čištění bylo součástí celkového koordinovaného ekologicky zaměřeného programu, který se bude starat o čistotu vod a moří. Ačkoli se v Evropě sice situace zlepšila, v mořích přibývá mrtvých zón bez života, kde je nedostatek kyslíku, varuje text.

Litr balené vody spotřebuje litry tři

Odborníci se také pustili do výroby balené vody. Na výrobu jednoho jejího litru jsou potřeba tři litry vody. V USA si výroba balených vod vyžádá 17 miliónů barelů ropy ročně. Zpráva zdůrazňuje, že odpadní vody po vyčištění mohou být bezpečným zdrojem.

Text varuje, že pokud vzroste počet obyvatel na zemi do roku 2050 ze současných šesti miliard na devět miliard, pak je nutné uplatňovat lepší způsoby zpracování a čištění odpadu, což se týká i odpadních vod, uvedl podtajemník OSN Achim Steiner, který má na starosti právě program OSN pro životní prostředí. „Jestliže nebudeme schopni zpracovávat odpad, bude umírat více lidí na nemoci spojené se znečištěnou vodou,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám