Hlavní obsah

Strach z koronaviru žene turisty do českých a slovenských hor

Právo, Vladislav Prouza

Strach z koronaviru žene turisty do českých a slovenských hor. Ubytovatelé z Krkonoš po Tatry zaznamenali zvýšený zájem o pobyty vyměněné na poslední chvíli za italské Alpy, ačkoliv ve Val di Sole, Trentinu a dalších severoitalských střediscích nedošlo k žádnému výskytu nákazy a turisty tam nic neomezuje.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Koronavirus pomáhá plnit české hory.

Článek

Lidé se kvapnou změnou původně plánovaného místa zimní dovolené kvůli strachu z koronaviru většinou ani netají. Čeští a slovenští ubytovatelé, jimž koncem jarních prázdnin ubývá klientela, kvitují přelivy turistů mezi horskými destinacemi s povděkem.

„Poslední týden se s lidmi, které od dovolené v Itálii odradil koronavirus, doslova roztrhl pytel,“ přiblížila Renáta Figurová z jesenického skiareálu Praděd. Zde těm, kdo vyměnili předjarní dovolenou v zasněžených Alpách za Moravskou Sibiř, plánují nabídnout ještě velikonoční lyžovačku.

„Sněhu máme včetně dvaceti centimetrů nového přes půldruhého metru,“ pochlubila se Figurová.

Francie hlásí sto lidí s koronavirem, někteří jsou ve vážném stavu

Koronavirus

Turisté, jejichž původním cílem byly italské Alpy, plní volné pokoje krkonošských hotelů a penzionů. Hotel Aquapark ve Špindlerově Mlýně očekává neplánovaný autobus Poláků patrně odkloněný z trasy do Itálie.

„Jelikož jde o zájezd, který bychom jinak měli hlášený dlouho dopředu, tak zřejmě úřadoval strach z koronaviru,“ míní Gabriela Jurčová ze špindlerovského Aquaparku.

Podíl strachu z nákazy na zvýšeném zájmu o Krkonoše potvrdil Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně.

„Řada klientů cestovek ruší pobyt v Itálii a směřuje do Špindlu. Podobně, jak mi řekli kolegové ze Slovenska, to probíhá v Tatrách,“ doplnil Jandura.

Foto: Renáta Figurová, Právo

Úbočí Pradědu nazývané Moravská Sibiř drží zřejmě nejvíc sněhu ze všech českých hor.

Turisty v Itálii nic neomezuje, ale podléhají hysterii

Zájezd do italských zimních středisek si mnozí lyžaři nechali ujít leckdy za cenu storno poplatku.

„Mnozí klienti podlehli hysterii. Zájezdy do italských Alp nerušíme. Turisty tam nic neomezuje a všichni se doposud bezpečně vrátili,“ ubezpečuje Michaela Večerková z brněnské cestovky České kormidlo specializované mj. na lyžařské zájezdy do italských Alp.

Plnit pojištění storno poplatku nad rámec obecně platných podmínek odmítla v pátek pojišťovna Uniqa. Část storno poplatků u zájezdů do destinací, kam ministerstvo zahraničí nedoporučovalo cestovat, pojišťovna donedávna proplácela.

Jsem v šoku, jak jednoduše jsou lidé zmanipulovatelní
delegátka CK v Itálii

„Vzhledem k tomu, že se karanténa nešíří a nebyla vyhlášena v žádném z lyžařských středisek, není dále důvod, aby pojišťovna nad rámec pojistných podmínek plnila,“ píše pojišťovna.

Nepodávejte si ruce, radí experti

Koronavirus

Aktuální stav hrozby nákazy koronavirem popisuje přímo z italského střediska Civetta delegátka jedné z českých cestovek.

„Jsem v šoku, jak jednoduše jsou lidé zmanipulovatelní. Nechci nic bagatelizovat. Na Civettě nejsem proto, aby mě sežral koronavirus. Netuším, proč by měla CK vracet peníze za zájezd, když jsme tady všichni v pohodě a vše funguje, jak má. Rušením zájezdů děláte chybu. Nikdo nikoho neposílá do postižené oblasti,“ tvrdí mladá žena.

Anketa

Zrušili byste kvůli koronaviru zájezd do Itálie?
Ano
69,4 %
Záleželo by na destinaci
12,6 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 3041 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám