Hlavní obsah

Odkud a jak se koronavirus šíří a jaké jsou jeho příznaky

Koronavirus SARS-CoV-2, označovaný zpočátku jako 2019-nCoV, byl poprvé diagnostikován loni v prosinci v čínském městě Wu-chan. Jde o vysoce nakažlivé infekční onemocnění, mezi jehož projevy patří horečka, těžký kašel, bolest na hrudi, případně rýma a dušnost.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Lidé s respirátory a rouškami (ilustrační foto).

Článek

Lehčí případy mají symptomy podobné chřipce nebo jinému nachlazení způsobenému viry, což značně komplikuje rozpoznání nemoci, zvláště když někteří z lidí, kteří nemoci podlehli, údajně neměli teplotu.

Koronavirus se přenáší kontaktem, za přirozený rezervoár nákazy jsou považováni netopýři, případně jiná zvířata.

Rovněž se potvrdil přenos vzdušnou cestou, který je nejpravděpodobnější na rodinné příslušníky nebo zdravotníky, tedy na blízké kontakty a vzdálenost do jednoho metru, podobně jako tomu je u dalších kapénkových infekcí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Koronavirus napadá hlavně plíce. Způsobuje velmi těžký zápal plic a právě ten může vést k tomu, že se organismus tak vyčerpá, že pacient pak zemře na jiné komplikace.

Smrtelný průběh je pravděpodobnější u osob s oslabenou imunitou, ať už věkem, nebo jinou příčinou, případně dojde-li vlivem nákazy k propuknutí jiné nemoci, kterou už pacient měl předtím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám