Hlavní obsah

Dezinformace a hoaxy o koronaviru šíří sami uživatelé

Novinky, mif

Koronavirus hýbe internetovým světem. Na síti je možné narazit na tisíce různých dezinformací a hoaxů týkající se tohoto onemocnění. Jak upozornily servery NPR a Poynter, nešíří je pouze jejich tvůrci, ale velmi často i samotní uživatelé.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Laboratorní technik zpracovává vzorky v Buenos Aires

Článek

Nejčastěji se totiž hoaxy a dezinformace týkající se koronaviru šíří prostřednictvím sociálních sítí, jako je například Facebook či Twitter. I když se internetoví giganti snaží proti tomu bojovat, práci jim znesnadňují samotní uživatelé.

Smyšlené zprávy totiž často šíří dál – jednoduše věří tomu, co si na internetu přečtou. Není výjimkou, že některé zprávy mají desítky či stovky tisíc sdílení. Nevědomky tak pomáhají tvůrcům dezinformací, aby si vydělali pořádný balík peněz.

Podobné kauzy globálního dosahu jsou totiž pro tvůrce dezinformací hotový zlatý důl. Využívají strachu a paniky lidí, aby je nasměrovali na své webové stránky. Díky tomu následně profitují ze zobrazované reklamy, a to klidně i několik milionů dolarů.

Koronavirus drtí technologický trh

Koronavirus

Vypnou internet?

Na webu je tak možné narazit na informace o tom, že lék na koronavirus je znám již dávno, ale že jej úřady nechtějí dát veřejnosti. Stejně tak je nesmyslný komentář, podle kterého je s výskytem nemoci spojena nadace Billa a Melindy Gatesových.

Jiná dezinformace zase uvádí, že v souvislosti s výskytem choroby různé světové mocnosti přeruší přístup k internetu, aby nebylo možné „šířit pravdu o koronaviru“. Chtějí tak prý umlčet sociální média a jedince, kteří „říkají o viru pravdu“.

Nic z výše uvedeného samozřejmě není pravda, jak zdůraznil server CBS News.

Pátý případ koronaviru v Česku. Žena přitom měla první test negativní

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám