Hlavní obsah

Občané roušky nepotřebují, nesedejte na lep spekulantům, varuje Babiš

• Aktualizováno

Ředitelé nemocnic se v úterý ve Fakultní nemocnici v Motole sešli na jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a zástupci ministerstva zdravotnictví kvůli šíření koronaviru. Babiš na následné tiskové konferenci mimo jiné varoval před nákupy předražených roušek a respirátorů.

Záznam: TK premiéra Babiše po setkání s řediteli nemocnicVideo: Novinky

 
Článek

Jako největší problém se na jednání řešila „disponibilita ústenek a roušek” pro lékaře a zdravotnický personál. Nemocnice měly specifikovat své zásoby a potřeby a výrobci by měli upřesnit své možnosti dodávek.

Podle Babiše by lidé neměli sedat na lep spekulantům, kteří se snaží na prodeji roušek a respirátorů vydělat a nabízejí je za přemrštěné ceny.

„Máme tisíce lékařů, zubařů a lékárníků,“ pustil se premiér do výčtu osob, pro něž je potřeba zajistit ochranné prostředky.

„Je tady plno spekulantů, já bych poprosil lidi, ty roušky a respirátory potřebují lékaři, zubaři, nemocnice. Občané to nepotřebujou. Je tady plno spekulantů, kteří ho zneužívají,“ řekl premiér.

Vláda přijímá kvůli koronaviru nesmyslná opatření, kritizuje opozice

Koronavirus

Šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík v této souvislosti uvedl, že jen jeho nemocnice potřebuje denně 3000 roušek. Požádal proto občany, aby ochranné prostředky bezhlavě neskupovali.

„Potřebujeme 100 000 roušek měsíčně a minimální čtyřměsíční zásoba dělá 400 000 roušek,“ dodal ředitel nemocnice. Ludvík rovněž uvedl, že momentálně má k dispozici 2283 respirátorů třídy 3. „Denně bych jich měl potřebovat tisíc,“ dodal s poukazem na teorii.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že po dohodě s výrobcem oznámil, že v případě potřeby by byl poskytnut k léčbě koronaviru i experimentální lék remdesivir, jehož účinnost se testuje.

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Koronavirus

V České republice je prozatím pět potvrzených případů a další čtyři desítky lidí čekají na výsledky testů. Čtyři nakažení jsou v izolaci v pražské Nemocnici na Bulovce a jedna žena v Ústí nad Labem.

Onemocnění má u nich podle lékařů lehký průběh a hygienikům se podařilo zmapovat i jejich kontakty, kterým byla uložena domácí karanténa.

Ve světě počty nakažených dále rostou.

Primářka Bulovky: Pacienti jsou v izolačních místnostech

Koronavirus

Babiš potvrdil, že stát bude kompenzovat pořadatelům ztráty za zrušené akce. „Počítáme s tím, že stát bude kompenzovat tyhle ztráty,“ uvedl Babiš v souvislosti se zrušeným závodem světového poháru v biatlonu v Novém městě na Moravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám