Hlavní obsah

Babiš: Lidé, nepanikařte

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) svolali na pátek odpoledne tiskovou konferenci. Apelovali na lidi, aby nepanikařili a nenakupovali zásoby potravin. Babiš zopakoval, že v Česku zatím není potvrzen žádný případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2.

Záznam: TK předsedy vlády Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru v EvropěVideo: ČTK

 
Článek

„Chtěl bych zdůraznit, že není důvod k panice, není důvod nakupovat zásoby potravin ani roušek,” řekl premiér na tiskové konferenci.

„Nerozumím, proč naši lidi kupují potraviny a zásobují se. Skutečně tomu nerozumím. Prosím vás, potraviny v obchodech opravdu nedojdou,” pokračoval Babiš.

Jídla je a bude dost, uklidňují obchody

Koronavirus

Uvedl, že v České republice bylo na nákazu koronavirem testováno 154 osob a všechny výsledky jsou negativní. „Nemáme chválabohu ani jeden pozitivní nález,” zdůraznil premiér.

O koronaviru jednala již ve čtvrtek Ústřední epidemiologická komise. Její členové poté uváděli, že není důvod k panice, ale zároveň poznamenali, že je vysoce pravděpodobné, že se v Česku v nejbližší době koronavirus vyskytne, nebo již je dokonce přítomen.

Nákupní koronavirová hysterie: vyčerpané prodavačky a vozíky jídla za tisíce

Koronavirus

Zdůraznili rovněž, že není důvod testovat kohokoliv, kdo se vrátil ze země, v níž byl potvrzen koronavirus, ale je nutné vyhodnotit celkovou klinickou anamnézu.

Lékaři apelují, aby lidé nepodceňovali základní hygienu, často a pečlivě si myli ruce a v případě podezření na onemocnění je dále nešířili. Lékaře by měli kontaktovat telefonicky.

Koronavirus už tu může být, ale není důvod k panice, vzkazuje ministerstvo

Koronavirus

Problémovými lokalitami, kde dochází k masivnějšímu šíření koronaviru, jsou momentálně kromě Číny Írán, Jižní Korea a severní Itálie. Jednotlivé případy nákazy jsou však hlášeny skoro každý den i z dalších zemí včetně sousedních Rakouska či Německa.

Premiér se v rámci boje s šířením koronaviru ve čtvrtek pochlubil instalací několika informačních cedulí u třech hraničních přechodů.

V ČR byly doposud pro vyloučení nákazy koronavirem umístěny do karantény stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám