Hlavní obsah

Zvrat v kauze Lockerbie: Atentát si měl objednat Írán

Novinky, rei

Za útokem na letadlo společnosti PanAm, které teroristé v prosinci 1988 vyhodili do povětří nad skotskou vesnicí Lockerbie, nestála Libye, ale Írán, který se chtěl pomstít za americký útok na své letadlo o pár měsíců dříve. Atentát provedla syrská teroristická skupina. Alespoň to podle televize Al-Džazíra tvrdí bývalý příslušník íránských tajných služeb.

Článek

Dosud se mělo za to, že letadlo dal vyhodit do povětří libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Jediným mužem, který byl odsouzen v souvislosti s atentátem, při němž přišlo o život 270 lidí, byl Libyjec Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí, který po vydání do vlasti ze Skotska v roce 2009 zemřel přede dvěma lety na rakovinu. [celá zpráva]

Kolem atentátu se však stále rojí spekulace a nová svědectví. Al-Džazíra už dříve uvedla, že za skutečného hlavního podezřelého by měl být považován egyptský terorista Mohamed Abú Talb, spjatý s militantními skupinami Palestinců, který mohl být tím, kdo výbušninu do letadla umístil. [celá zpráva]

O íránské stopě vypovídal bývalý příslušník jeho tajných služeb, který uprchl do Německa. Abdolghassem Mesbahi tvrdí, že tehdejší nejvyšší duchovní ajatolláh Ruholláh Chomejní nařídil útok na americký Boeing 747 jako odvetu za údajně neúmyslné sestřelení íránského airbusu americkým námořnictvem v Perském zálivu o šest měsíců dříve. Při něm zemřelo 290 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Teroristé v roce 1988 zaútočili na letadlo PanAm nad skotským Lockerbie

Oko za oko

„Írán se rozhodl pro co nejrychlejší odvetu. Rozhodnutí prošlo celým systémem a potvrdil ho ajatolláh Chomejní. Cílem bylo zopakovat přesně to, co se stalo s íránským airbusem. Všechno stejně, s minimálně 290 mrtvými,” prohlásil Mesbahi.

Nová tvrzení a důkazy podle serveru The Daily Telegraph nejenže zpochybňují odsouzení Midžrahího, ale oživují podezření, že Velká Británie a Spojené státy tajily závažné skutečnosti, protože si nechtěly znepřátelit Sýrii.

Podle Al-Džazíry byl atentát dohodnut na tajné schůzce na Maltě. Účastnit se jí měli zástupci íránského, syrského a libyjského režimu. Libyjci se tedy podle televize na akci podíleli, ale jejím hlavním strůjcem byl údajně Syřan Ahmed Džibríl, který měl jmenovat Palestince Hafíze Dalkamoniho šéfem teroristické buňky. Ten zase naverboval jordánského výrobce bomby Marwana Khreesata.

Oba posledně jmenované zatkli v Německu pár měsíců před útokem nad Lockerbie. Policie u nich našla čtyři nálože, z nichž jedna byla stejná jako ta, která rozmetala boeing nad Skotskem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám