Hlavní obsah

Znovuzvolený srbský prezident Tadič odmítá nezávislost Kosova

Novinky, ČTK, BBC, aš, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Orientaci na Evropu zdůrazňoval v prvních prohlášeních po svém znovuzvolení srbský prezident Tadič, který v neděli těsně porazil nacionalistu Tomislava Nikoliče. Tadič zvítězil těsně, dostal 50,5 procenta hlasů, zatímco Nikolić 47,8 procent. Potvrzují to průběžné výsledky po sečtení 90 procent odevzdaných volebních lístků. I Tadič ale odmítá vyhlášení nezávislosti Kosova.

Článek

„Společně jsme zvítězili,“ uvedl Tadić v neděli večer před svými příznivci. Prokázali jsem demokratický potenciál Srbska, ukázali jsme to mnoha evropským zemím. Srbsko je demokratická země s velkou budoucností.“ Horké otázce Kosova se v povolebním vystoupení vyhnul, i když ještě v sobotu při agitaci tvrdil: "Nikdy nepřipustím nezávislost Kosova." Poukazoval na to, že odtržením Kosova by byla porušena mezinárodním právem garantovaná nedotknutelnost hranic

Tadić ale vždy zdůrazňoval, že v Kosovu nezasáhne vojensky. Nikolić, který už v neděli večer po volbách, již se účastnilo 67,6 voličů, uznal porážku, uvedl: “Mým vzkazem EU je zastavil vydíraní Srbska a zastavit kladení nesplnitelných podmínek.“ Jednoznačně tím narážel na tlak Bruselu na uznání nezávislosti Kosova.

Profily obou kandidátů
Boris TadićTomislav Nikolić

Tadić míní během druhého funkčního období hodlá urychlit cestu Srbska do evropských struktur a pokračovat v liberálních reformách. Během února nebo března by měla Evropská unie se Srbskem podepsat prozatímní dohodu o obchodu a vízové politice, zatím však ne dohodu o přidružení.

Brusel jednání přerušil v květnu 2006 kvůli nedostatečné spolupráci při stíhání válečných zločinců. Jednání byla obnovena po roce po vytvoření nové vlády v čele s Vojislavem Koštunicou a po vydání generála Zdravka Tolimira do Haagu.

Evropští diplomaté už minulý týden naznačili, že vyvinou tlak na kosovské Albánce, aby s vyhlášením nezávislosti Kosova ještě několik týdnů posečkali, neboť se obávají, že by tento krok mohl podkopat Tadičovu pozici. Přejí si, aby nezávislost byla vyhlášena až po podepsání prozatímních dohod.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko volí budoucnost země i Balkánu

Zraky Evropy i světa míří tento víkend k Srbsku: zítra tam budou ve druhém, rozhodujícím kole volit prezidenta a s ním zjevně i budoucí orientaci této klíčové...

Výběr článků

Načítám