Hlavní obsah

Zkáza v Itálii: Vichr v Dolomitech zlikvidoval tisíce hektarů lesa

Spoušť a zkáza. Tak vypadá Itálie po bouřích, které provázel silný vichr a prudké deště, píše agentura ANSA. Vyvrácených stromů v Benátsku jsou hektary. Vítr za několik hodin vyvrátil tolik stromů, kolik by dřevorubci vytěžili za tři roky, uvedl server BBC. Mnohé vesnice v Dolomitech jsou odříznuty od světa kvůli sesuvům půdy. Na Sardinii v pátek zemřela žena, do které uhodil blesk. Počet obětí se tak v Itálii zvýšil na 19.

Foto: Profimedia.cz

Vítr lámal stromy jako tyčinky

Článek

„V benátských horách to vypadá jako po zemětřesení, tisíce hektarů lesa leží na zemi, jako by tam přejela obrovská motorová pila,“ uvedl guvernér benátského regionu Luca Zaia. Bez elektřiny je v této oblasti kolem 160 tisíc domácností.

Silný vichr řádil také v regionu Trentino v Jižním Tyrolsku. Silný vítr lámal stromy jako tyčinky. Zničené jsou lesy ve Val di Fiemme v Dolomitech, které jsou proslavené svým cenným smrkovým dřevem, které se používá k výrobě hudebních nástrojů.

Foto: Profimedia.cz

Bouře Itálii zcela ochromila

„Jsme na kolenou,“ popsal Zaia situaci. Na vládu se obrátil s prosbou, aby postižení nemuseli platit daně a poplatky za energie, napsal deník La Stampa. Současně požádal banky, aby v postižených oblastech nyní od lidí, kteří přišli o vše, nevybíraly splátky hypoték a poskytovaly jim mimořádné půjčky.

Silné deště způsobily záplavy na Sicílii. Obzvláště postižená je severovýchodní provincie Belluno. V místě už několik dnů nejde elektrická energie, lidem dochází pitná voda. Kvůli sesuvům půdy jsou od vnějšího světa odříznuty mnohé vesnice.

Meteorologové ale nemají pro obyvatele dobré zprávy. V neděli se očekává další zhoršení počasí ve střední a jižní Itálii.

Italský úřad civilní ochrany označil poslední vlnu bouřek za „jednu z nejsložitějších meteorologických situací posledních šedesáti let”.

Reklama

Související články

Bouře v Itálii už si vyžádaly 17 obětí

V Itálii ve čtvrtek v důsledku bouřek zahynuli další čtyři lidé. V alpské oblasti Valle d'Aosta zemřeli dva cestující v autě, na které spadl strom. V údolí Val...

Orkán v Itálii poničil „houslový les“

Prudké bouře v Itálii negativně ovlivní výrobu houslí. Orkán a prudké srážky zničily i značnou část „houslového lesa“ v rezervaci Paneveggio, odkud pochází...

Výběr článků

Načítám