Hlavní obsah

Zesnulý šéf spermabanky může být otcem desítek dětí. Soud povolil odebrání jeho DNA

Rotterdam

Soud v Nizozemsku v pátek povolil odebrat vzorky DNA zesnulého Jana Karbaata, někdejšího ředitele spermabanky poblíž Rotterdamu. Soud o to žádaly rodiny, které na klinice v minulosti podstoupily umělé oplodnění. Mají za to, že lékař je biologickým otcem dětí. Panuje podezření, že jeho potomků může být okolo šedesáti.

Foto: Profimedia.cz

Na soud se obrátily dvě desítky lidí přesvědčených, že lékař oplodňoval své pacientky vlastním spermatem.

Článek

„Pro mě to znamená vše. Doufáme, že dostaneme odpověď,“ řekl stanici BBC muž jménem Joey, jenž se domnívá, že je lékařovým synem.

Karbaat, který se sám nazýval průkopníkem v oboru oplodnění, zemřel letos v dubnu ve věku 89 let. Soud povolil odběr jeho DNA z věcí v jeho domě.

Foto: Profimedia.cz

Jan Karbaat

Foto: Profimedia.cz

Jan Karbaat zamlada

Kliniku zavřeli už před lety

Ačkoliv právník lékařovy rodiny tvrdí, že neexistuje důkaz, který by potvrzoval podezření, že oplodňoval pacientky vlastním spermatem, jeho kliniku v Bijdorpu úřady uzavřely už v roce 2009 kvůli nařčení, že porůznu falšoval záznamy včetně informací o dárcích spermatu a také porušoval pravidlo, podle něhož mohl jeden dárce přispět k narození maximálně šesti dětí.

Foto: Profimedia.cz

Lidé poukazují na to, že mnohé děti narozené po umělém oplodnění, jsou lékaři podobné.

Karbaatův syn navíc podle agentury AFP už dříve poskytl vzorky své DNA, které ukázaly, že Karbaat by mohl být biologickým otcem nejméně 19 dětí narozených po umělém oplodnění. Není jasné, jestli se jedná o děti, které se přihlásily k soudu.

Právník 22 rodičů a dětí narozených většinou v 80. letech minulého století, kteří se obrátili na soud, mimo jiné poukázal na případ dítěte s hnědýma očima u modrookého dárce. Dítě se má výrazně podobat Karbaatovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám