Hlavní obsah

Žena šla vstříc vrahovi, aby odvrátila pozornost od dětí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Breivik spustil palbu, Hanne Balch Fjalestadová (43) schovala několik dětí a pak mu vyšla naproti, aby odvrátila jeho pozornost. Zastřelil ji. „Šla rovnou k němu. Rozhodla tak o rozsudku smrti. Musela vědět, že ji nemůže minout,“ vylíčil Sven Skagard (19), který masakr přežil.

Foto: Reuters

Střelec na záběrech televize NRK

Článek

Hanne se narodila v Dánsku, několik let už žila v Norsku. Na ostrově Utoya působila jako zdravotnice, aby mohla dětem poskytnout první pomoc. Netušila, že několika z nich zachrání život. Zůstaly po ní čtyři děti. Její dvacetiletá dcera s ní pobývala v táboře mladých sociálních demokratů. Přežila.

Ismaila Ahmeda (20) zasáhla atentátníkova kulka do spánku. „Snílek. Chtěl se stát tanečníkem nebo modelem,“ řekl o něm televizi ZDF jeho starší bratr Chalíd Ahmed (33). Brášku si chce udržet v paměti takového, jaký byl – usměvavého, upovídaného, plného nápadů. Na DVD si pouští závěry, na nichž Ismail spolu s norskou kamarádkou letos v květnu prošli úspěšně s hiphopovou kreací prvním kolem televizního pořadu Norske Talenter (Norsko hledá talenty).

Bratři byli na Utoyi spolu. Jakmile zaslechl střelbu, Chalíd nařídil bratrovi, ať utíká. Sám přežil jen díky náhodě. Při útěku uklouzl a pak předstíral, že nežije. „Spadl jsem mezi mrtvé. Ležel tam i Ismail. Do konce života nezapomenu na střelce. Viděl jsem mu zblízka do tváře. Podíval se mým směrem. Na rtech mu hrál pobavený, pohrdavý úsměv.“

„Plavej pro mámu“

Dívka, která se ZDF představila jako Emma (17), promluvila o minutách děsu až po třech dnech. Zdolávala 400 metrů z ostrova na břeh. Najednou se vedle ní objevila malá dětská hlava. „Kolik ti je,“ zeptala se chlapce. „Jedenáct,“ zněla odpověď.

Emma ho pochválila, že na svůj věk plave skvěle. „Zastřelil mi tátu,“ rozplakal se hoch, který se třásl zimou. Emma mu řekla, ať plave ze všech sil. „Plavej pro mámu. Čeká na tebe,“ povzbuzovala ho do té doby, než vylezli spolu z chladné vody na pevninu.

Reklama

Výběr článků

Načítám