Hlavní obsah

Žena obviněná z objednání Kuciakovy vraždy měla kontakty na vysoce postavené politiky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alena Zsuzsová, která byla obviněna z účasti na loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, udržovala kontakty s politiky. Televize Joj informovala, že slovenská policie si vyžádala z kanceláře parlamentu údaje o návštěvách.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda slovenského parlamentu Martin Glaváč (Směr)

Článek

„Všechny potřebné údaje kancelář bezodkladně poskytla,“ potvrdilo vedení parlamentu bez upřesnění, o které období se jednalo. Každý, kdo do budovy vstoupí z řad veřejnosti či návštěv, se musí registrovat.

Kontakty se Zsuzsovou musí podle slovenských médií vysvětlovat především místopředseda parlamentu Martin Glváč (vládní strana Směr-sociální demokracie). S údajnou objednavatelkou Kuciakovy vraždy si podle Denníku N měl vyměňovat SMS zprávy a selfie fotografie dokonce i v průběhu zasedání parlamentu.

Zmíněná slečna měla relativně značný seznam lidí, s nimiž komunikovala
slovenský premiér Peter Pellegrini

Osobní setkání popřel

Zsuzsová měla Glváče ve svém mobilu uloženého pod přezdívkou Maznák (něco jako mazlík). Na veřejnost pronikla i část soukromé komunikace mezi Glváčem a Zsuzsovou. Ta prý u výslechu tvrdila, že se s Glváčem setkala i osobně. Politik to popřel.

Premiér Peter Pellegrini po schůzce s Glváčem řekl, že politik kontaktoval příslušné orgány okamžitě, jak s ním Zsuzsová začala komunikovat. „Zmíněná slečna měla relativně značný seznam lidí, s nimiž komunikovala,“ připustil Pellegrini s tím, že se jednalo o lidi ve vysokých pozicích v politice a v byznysu.

Kromě Glváče kontaktovala například předsedu opoziční strany Jsme rodina Borise Kollára, exministra spravedlnosti a vnitra Daniela Lipšice a šéfa Bratislavského kraje Juraje Drobu.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Politolog Ján Baránek konstatoval, že samotný elektronický vztah ještě nemusí nic znamenat. „Jedná se o to, co bylo předmětem komunikace,“ řekl deníku Pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám