Hlavní obsah

Zemřela válečná pilotka Mary Ellisová, bylo jí 101 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ve věku 101 let zemřela v úterý v Anglii válečná pilotka Mary Ellisová. Informovala o tom BBC s tím, že žena skonala na ostrově Wight. Ellisová spolu s dalšími 166 pilotkami patřila do skupiny žen, které v rámci britských vzdušných sil sloužily v Pomocné letecké přepravní službě (ATA). Na letiště Královského letectva (RAF) přepravovaly z továren nové letouny. Díky nim mohli být piloti nasazováni především do bojových akcí.

Foto: Profimedia.cz

Mary Ellisová

Článek

Pomocná letecká přepravní služba vznikla už v roce 1939. V první polovině roku 1940 u útvaru sloužilo 26 dívek. Ellisová se dostala k ATA v roce 1941, když zareagovala na inzerát v rádiu BBC.

Během výcviku zvládla spitfiry, hurricany a harvardy. Poté byla převelena do Hamble na jižním pobřeží. Ženy u ATA létaly s minimálním vybavením, Ellisová měla k dispozici pouze kompas, mapu a stopky.

Pomocná letecká přepravní služba přemístila během války celkem 308 567 letadel. Sama Mary jich převezla kolem tisícovky, napsal server listu Telegraph.

O tom, že to byla náročná práce, svědčí to, že se konce války nedožilo 143 pilotů ATA včetně 14 žen, uvedl Telegraph. Sama Ellisová byla jednou zraněna.

Reklama

Související články

Letci RAF předvedli nad Londýnem své umění

Velkolepou leteckou show oslavila v úterý Velká Británie sté výročí založení Královských leteckých sil (RAF). Piloti ve stovce letadel předvedli své umění...

Výběr článků

Načítám