Hlavní obsah

Zemřel Vasil Biľak

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Ve věku 96 let zemřel v noci na čtvrtek v Bratislavě bývalý vysoký funkcionář Komunistické strany Československa Vasil Biľak. Úmrtí potvrdili Biľakův zeť a šéf porevoluční Komunistické strany Slovenska Jozef Ševc i předseda současné Komunistické strany Slovenska Jozef Hrdlička.

Vasil Biľak debatuje s davem v Bratislavě v roce 1989

 
Článek

Biľak se narodil v roce 1917 na východním Slovensku. Vyučil se krejčím. Za KSČ byl opakovaně zvolen do Slovenské národní rady.

Významnou roli sehrál v roce 1968, kdy se angažoval proti reformnímu křídlu ve straně. Byl v té době členem ústředního výkonného výboru a podepsal tzv. zvací dopis pro vojska Varšavské smlouvy. O intervenci se vehementně zasazoval.

Nikdy za to nebyl potrestán. V lednu 2011 slovenská speciální prokuratura zastavila trestní řízení. Odůvodnila to tím, že není možné sehnat důležité svědky z České republiky.

Foto: Jana Mišauerová, ČTK

Vasil Biľak na snímku z roku 2000

Biľak byl doposud posledním žijícím představitelem KSČ, jehož podpis figuroval pod zvacím dopisem. Ten kromě Biľaka podepsali Alois Indra, Drahomír Kolder, Antonín Kapek a Oldřich Švestka.

Biľak zemřel v rozlehlé vile v bratislavské čtvrti pod Slavínem, kde žil se svou rodinou.

"Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým. Co se týče historické role Vasila Biľaka, je třeba konstatovat, že není možné měnit historii a je beze sporu faktem, že byl jedním z iniciátorů pozvání sovětských vojsk. Dnešní doba se na zvací akt dívá různými pohledy," komentoval Biľakovo úmrtí šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Umřel jeden z velkých symbolů zločinného režimu, a kdo z nás k tomu sebere sílu, tak by se za něj měl pomodlit. Ale nevím, jestli to dokážu,” řekl Novinkám místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dům, v němž Vasil Biľak bydlel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám